УНЦГ поводом 3.маја, Дана слободе медија: По осамнаести пут питамо – ко је убио Душка Јовановића?

УНЦГ у Никшићу: Радионица у ОШ “Милева Лајовић-Лалатовић”
30/04/2022
Маша Влаовић, нови министар за медије: Нема демократије без слободних новинара!
02/05/2022
УНЦГ у Никшићу: Радионица у ОШ “Милева Лајовић-Лалатовић”
30/04/2022
Маша Влаовић, нови министар за медије: Нема демократије без слободних новинара!
02/05/2022

УНЦГ на Свјетски дан слободе медија тражи да Црна Гора позове на одговорност оне који воде истраге за убиство Душка Јовановића и да се починиоци тог злочина након пуних 18 година изведу пред лице правде, заједно са налогодавцима.
Када ће надлежни правосудни органи у Црној Гори да донесу правичне пресуде у случајевима напада на новинаре Оливеру Лакић и Туфика Софтића и процесуирајун и остале нападе на новинаре , али и оне који таргетирају новинаре као потенцијалне мете у овом тренутку?

Када ћемо сазнати од владине Комисије за истраге убистава и напада на новинаре ко је убио Душка Јовановића, ко је покушао да убије Оливеру Лакић и Туфика Софтића, када ће се казнити медијски “гуруи” који држе придике о новинарству и који вријеђају новинаре, као и хулигани који насрћу на новинаре  током важних политичких догађаја на којима не презају ни од вербалних и физичких напада на посланике јавне ријечи?

У УНЦГ оцјењујемо да је стање слободе медија у Црној Гори посљедњих мјесеци на нивоу најгорих година иза нас, а понајвише због запуштености медијског простора, који није једини такав у Црној Гори. Све личи на вријеме када су  бројни новинари били изложени  физичким и вербалним нападима, пријетњама, увредама и понижавањима, најчешће због онога шта раде и за кога раде, остали незаштићени, а надлежни државни органи нијесу могли да им гарантују грађанску сигурност и право на слободан рад. Мржња према појединим новинарима , који су и национално таргетирани од нападача, преселила се и на друштвене мреже, па су друштвене мреже често биле полигон за изношење низа увреда на рачун посланика јавне ријечи, а онлине шовинизам, мизогинија и насиље постали су посебан проблем са којим се новинари сријећу приликом извршавања радних задатака.

Све то допринело да новинарска професија и на Дан слободе медија у Црној Гори буде на ниским гранама и са  примањима која су испод достојанства једне од три најугледније професије у друштву и чињенице да свако од новинара може постати мета неистомишљеника, који сада не презају да се са новинарима обрачунају у тренутку када то они одлуче, па и док је новинар на рандом задатку. УНЦГ сматра да држава, као и њена Комисија за истрагу убистава и напада на новинаре, није у стању да открије околности свих напада на новинаре, као и да починиоце адекватно казни. УНЦГ сматра да је Дан слободе медија и дан за размишљање о нашим проблемима, односно гаранцијама професионалних и грађанских слобода, без којих нема  професионалног и етичког новинарства.

Оно што је подједнако важно, Свјетски дан слободе медија је дан да се покаже наша подршка медијима који су мете спутавања или елиминације, у њиховој борби да постигну слободу штампе. То је такође дан одавања почасти оним новинарима који су трпјели пријетње, нападе и онима који су изгубили своје животе у трагању за неком причом.
Ово је опомена да тишина, коју желе да створе политичари , али и неки власници медија у Црној Гори, убија новинарство као професију, али и демократију.

На Свјетски дан слободе медија – 3. мај, слободе медија у Црној Гори скоро и да нема. Она је угрожена, јер се медијски радници посљедњих мјесеци суочавају с низом напада, увреда и шиканирања, а њихов економско-социјални статус је и даље лош, а примања испод нивоа државног просјека и далеко од значаја новинарске професије – чувене “седме силе” и једне од три најугледније професије у нашем друштву, поред љекара и пилота.

У години за нама за само два мјесеца забиљежено је чак шест случајева вербалних и физичких напада или пријетњи, увреда и омаловажавања новинара и медијских радника. У половини случајева то се десило док су били на радним задацима гдје су само радили свој посао. Дио ових напада мотивисан је неслагањем и отвореном мржњом према уређивачкој политици медија или раду новинара што показује велико неразумијевање према улози коју медији и запослени у њима имају у демократском друштву.

Напади су често производ напете политичке ситуације у Црној Гори и страхујемо да би се могли наставити. Због тога је веома важно да Комисија за истрагу убистава и напада на новинаре, као и државне службе, позову Управу полиције и тужилаштво да у наредном периоду препозна ризике и заштити новинаре и медијске раднике док извјештавају са догађаја.
УНЦГ сматра да је потребно и да тужилачки и судски органи ефикасно ураде свој дио посла како би се ови случајеви до краја расвијетлили, а нападачи казнили.

УНЦГ сматра да је потребно и да се коначно покрене с мртве тачке рјешавање најтежих случајева напада на новинаре као што је убиство Душка Јовановића, гдје и даље не знамо ко су убице и налогодавци. Морају се открити и нападачи на Оливеру Лакић, гдје још нема оптужнице, иако су надлежни тврдили да су ријешили случај.

УНЦГ жали што је медијска сцена у Црној Гори потпуно разорена. Са једне стране од политичара и актулене извршне власти, а са друге стране од власника медија, који живе на тим и таквим подјелама, за које су добро спонзорисани од Министарства за медије у Влади Црне Горе и амбасада Квинте. Они им додјељују позамашне грантове, а од тог силног новца које се мјери десетинама и стотинама хиљада евра, новинари и медијски запосленици не добију ама баш ништа.
УНЦГ апелује на новинарска удружења и новинаре да овог 3.маја – Дана слободе медија и поред свих разлика, буду макар минимално уједињени и солидарни у борби за побољшање нашег економског положаја и рјешавање напада на новинаре. Морамо заједнички да се потрудимо  да унапређујемо професионалне стандарде како би одговорили захтјевима које ће донијети период пред нама.

Без солидарност медијске заједнице тешко да може доћи до бољих дана за све или макар већину медијских радника у Црној Гори.

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ
Иван Милошевић, генерални секретар