У Донбасу: Погинуо Вадим Соколов, аутор серије текстова о Српској

Случај Ћурувија: Послије осам година очекује се да Апелациони суд донесе коначну пресуду
11/04/2023
Абазовић: Нека Лепа Меденица каже ко је убио Душка Јовановића
12/04/2023
Случај Ћурувија: Послије осам година очекује се да Апелациони суд донесе коначну пресуду
11/04/2023
Абазовић: Нека Лепа Меденица каже ко је убио Душка Јовановића
12/04/2023

Извршавајући борбени задатак у Луганској Народној Републици, херојски је погинуо историчар Вадим Андрејевич Соколов, балканолог, докторанд Московског универзитета, један од најбољих руских стручњака за оружане сукобе током распада Југославије. Свој научни рад посветио је истини о рату на простору садашње Хрватске. Био је велики пријатељ Срба.
Вадим Соколов је рођен 27. новембра 1990. године у Орелу. Студирао је у Москви, текстове о догађајима из периода распада Југославије објављивао је још у студентским данима.

Од 2011. био је члан руске Википедије. Добитник је награде „Чланак године“ за серију текстова о Републици Српској Крајини, Републици Српској и Србији. Био је један од оснивача тематске заједнице „Распад Југославије и војна историја Балкана“. О његовој компетентности за ову тему сведочи готово пет стотина текстова, само на том порталу.
Након што је завршио факултет, служио је у Оружаним снагама Руске Федерације. Касније је радио у Институту Заједнице независних држава (СНГ). Говорио је енглески и српски језик.

Овај докторанд Московског универзитета за потребе научног рада често је долазио у Србију, а као ментори помагали су му војни аналитичар Александар Радић и пуковиник у пензији Коста Новаковић. Са њима је потписао и серију текстова у руском научном часопису „Обзервер“.

„Положени докторски испити и припремљена докторска теза су тематски, већим делом, везани за Српску војску Крајине. Радећи годинама на овом пројекту, Вадим је истраживао историјску грађу у више института и архива на просторима бивше Југославије. Остварио је бројне контакте са непосредним учесницима ратних збивања, а посебно са командантима јединица Српске војске Крајине успоставио је блиске пријатељске односе. Истражио је, проучио и разменио значајне и корисне информације, документе, предмете и обележја. Постао је велики поштовалац српског народа, посебно Срба из Крајине и дао немерљив допринос реалнијем приказу њиховог страдања“, каже Новаковић.

Он додаје да му је било задовољство што је био један од стручних сарадника, консултанат и коаутор објављених радова човека који је у потпуности био предан науци.

„Вадимова погибија је велики губитак за његову породицу, бројне пријатеље и за цео српски народ“,истиче Новаковић.

Извор: спутњик