Филип Родић: Чежња за цензуром!

Медији и табори, закашњела оцјена Драгана Ђуровића: Слобода новинара на чекању!
08/11/2020
Дописници и уредници: Добар или лош новинар се може бити у великом граду и у вароши!
10/11/2020
Медији и табори, закашњела оцјена Драгана Ђуровића: Слобода новинара на чекању!
08/11/2020
Дописници и уредници: Добар или лош новинар се може бити у великом граду и у вароши!
10/11/2020

Пише: Филип Родић (Новости)

БИТКА за новог америчког председника не води се само у Сједињеним Државама. Бије се широм света, па и у Србији. За Доналда Трампа су они конзервативнији и патриотскије опредељени грађани, а за Џозефа Бајдена су они наши суграђани који се мање или више отворено слажу са његовим ставом да би “све Србе требало ставити у нацистичке концентрационе логоре”.

У те бескомпромисне борбе седам водећих америчких телевизија самоиницијативно и спонтано, али изненађујуће истовремено, одлучује да прекине обраћање јавности још актуелног председника Сједињених Држава који вероватно, али у време док ово пишем још не и неизбежно, губи битку за други мандат. Они који се представљају као највећи борци за све слободе од слободе мишљења и изражавања па до слободе да се бира између седамдесетак полних идентитета, ускратили су свом председнику, човеку који још обавља мандат добијен на демократски начин захваљујући подршци америчких грађана, слободу да изрази сумњу у регуларност изборног процеса. Али нису ускратили само Трампа. Онемогућили су десетине милиона америчких грађана да чују оно што председник има да им поручи, а то је да он сматра да су избори покрадени, односно да постоје велике нерегуларности. Пренос је прекинут пошто је Трамп рекао (по извештају Маје Ђурић са Н1): “Ако рачунамо легалне гласове – ја сам лако однео победу. Ако рачунамо нелегалне гласове – они покушавају да покраду изборе”.

Медији су Трампа избацили из програма, јер су проценили да је “изнео тврдње које су очигледне неистине” и нису доказане. Чекајте, оно за шта ће америчким судовима требати месеци да утврде разматрајући жалбе које Трампов тим подноси и да одлуче шта је ту истина, а шта није, шта је доказано, а шта не, ови медији у року од делића секунде проглашавају неистином, и то очигледном! Тим медијима очигледне неистине нису биле све оне лажи које су се, на пример, у последњих 30 година објављивале о Србима, а да не помињемо оно “умотавање у кучину” Била Клинтона са Моником Луински. Да не помињемо њихове никада доказане оптужбе на рачун Трампа и руског мешања у изборни процес САД. Недоказане гадости које су објављивали о његовом сексуалном животу да не помињемо. Али за цензуру је недопустива Трампова изјава да се над њим спроводи обојена револуција у свом пуном сјају.

НАМА који живимо овде, ипак, није или бар не би требало да је Америка на првом месту, па обратимо пажњу на оно у чему ми живимо. Тако светионик слободног, независног, професионалног и каквог све не новинарства у Србији, луксембуршка телевизија Н1, у овом сјајном гесту својих америчких колега и узора види рецепт који би требало да се пренесе и у Србију. У свом маниру непристрасности и консултовања различитих профила људи, Н1 поново интервјуише искључиво истомишљенике.

“АМЕРИЧКИ медији таквим поступком показали су да не желе да до публике долазе неутемељене изјаве. Да ли би на такав потез могле да се угледају телевизије у Србији? Можете ли да замислите да се говори и обраћања представника власти прекидају у тренутку када у етар оде било шта што није чињеница”, питање је на које одговара новинарка Даница Вучинић: “И најгора Америка и Америка у најгорем издању је боља од нас и неупоредива са нама”. Реално? Ова (почећу да пишем под наводницима) “новинарка” сматра да је главна функција медија да буду “контролор власти и штите своју публику о лажних вести”. Пре бих рекао да је главна улога медија преношење потпуних и објективних информација, а не суђење о томе шта грађани треба да чују, а шта не и шта је истина, а лажна вест. То је цензура, а не информисање. Уосталом, пустите људе да чују и лажну вест, па објасните шта је неистина, ако можете.

Интересантно је да је овде фокус на председнику, а не и на неким другим чиниоцима нашег друштвеног живота. Имају ли сви они који су код нас тврдили да су избори покрадени или да ће тек бити покрадени више доказа од Доналда Трампа? Зашто онда ове ведете слободног новинарства верују да Трампа треба цензурисати, а ове друге не? Да ли су, на пример, доказане све оптужбе које се износе против Телекома? Могуће је да су истините, али доказане нису и онда их по овим мерилима, колеге, морате цензурисати. А шта да радимо када један високи функционер једне опозиционе партије у студију, поткрепљујући то фотографијама, тврди да су на имању у Јовањици постојале стабљике марихуане старе четири-пет година? Канабис је једногодишња биљка и то би требало да зна свако ко претендује да коментарише начин вршења кривичног дела њеног узгоја. А човек за којег се ван сваке сумње утврди да се лажно представља као “шеф катедре Унеска за биоетику”? Шта са њим? Да ли га је Н1 уклонила са програма, или га је поново звала? Наравно да ће он бити радо виђен гост кад год буде требало да се износе недоказане оптужбе на рачун Срба, Србије или власти.

П. С. Није ли чудно да у уму неких људи крађа на америчким изборима може бити само теорија завере, а у Србији аксиом?

Извор: УНС