Хоће ли коначно стићи промјене у РТЦГ: Шест мјесеци ДПС хајдучије јавног сервиса!

Лажи и видео траке: Славко Мандић измислио интервју, Дик Дурбан није разговарао са „Скала Радијом“!
27/02/2021
Након Награде за животно дјело: Ранку Павићевићу признања и од грађана
01/03/2021
Лажи и видео траке: Славко Мандић измислио интервју, Дик Дурбан није разговарао са „Скала Радијом“!
27/02/2021
Након Награде за животно дјело: Ранку Павићевићу признања и од грађана
01/03/2021
Пише: Иван Милошевић

Крајем сљедеће седмице истиче рок за подношење пријава за нове чланове Савјета РТЦГ. Од новог састава се очекује да РТЦГ колико-толико доведе у неке нормалне новинарске оквире, уведе живот у програме ове куће и усклади своје емисије са оним што Црна Гора данас јесте. Наравно, РТЦГ мора бити медијска кућа свих који живе у Црној Гори и у њеним програмима свако мора имати свој кутак. Стога је пред новим члановима савјета задатак да јавни сервис врати грађанима, што је прије више од три или четири мјесеца обећао и актуелни премијер.

Шта рећи о РТЦГ за ових задњих пола године? Човјек нема довољно лоших ријечи које би могле да опишу све оно што су они емитовали задњих 180 дана.  Интимизација са кабинетом предсједника државе и ДПС-ом била је толико очигледна и неукусна да се то није могло гледати. Чак је и временска прогноза на РТЦГ имала неку ДПС патину, па се и у њој опрезно говорило о природним падавинама, ваљда да то не  би асоцирало на изаборни пад ДПС-а. На РТЦГ-у је гостовао свако ко је имао шта да каже лоше о новој власти, цркви, а посебно о дијелу сопственог становништва који се осјећају Србима. Углавном, све невоље и јади долазили су из Београда и Москве, а само понекад, стидљиво, на њиховом екранима појављивлала се нека персона која је одударала од тих правила. Углавном, РТЦГ је задњих шест мјесеци показала да је зрела за једну озбиљну медијску шок терапију! Да ли ће то успјети да уради нови састав Савјета остаје да се види, али пред њима ће бити озбиљан задатак повратка РТЦГ тамо гдје би он по природи ствари требало да припада – у крило обичних грађана и свакодневним темама које им загорчавају живот! За сада РТЦГ је само био један од медијских елемената који им је уз остале додатно загорчавао живот!

А избор нових чланова Савјета неће ићи лако. Оно што је бивши режим одредио као услове за њихов избор у потпуности одговара интересима ДПС-а и њиховим полтронима у државним установама и НВО. Мјеста у Савјету била су загарантована повјереним ДПС установама, од Привредне коморе, Универзитета, па тјерај до Олимпијског комитета. Нијесу ни заостајале НВО, јер за четири члана Савјета које дају НВО постоје строги услови, а посебно извјештаји о раду и финансијама за протекле три године. Јавна је тајна да су паре од бившег режима добијале већином НВО које су дувале у једра ДПС-у, па по тој матрици баш те НВО и задовољавају усвојене критеријуме. Оне друге које нијесу биле по вољи ДПС нијесу добијале ни цента, па оне немају ни одговарајуће извјештаје! Представницима подобних НВО ни то није било доста, него су протеклих мјесеци тражили да се РТЦГ преда њима на управљање, односно релеватним НВО, које су већином добијале новац од бивше власти. Срећом, то им није прошло, па је парламент још увијек задржао какву такву контролу над РТЦГ-ом. Да ли ће успјети и да је спроведе видјеће се ускоро!

Углавном, РТЦГ оваква каква је, нема никаквог смисла. Служи за свађање, продубљивање подјела и одбрани једног пропалог и пораженог система. Свим грађанима Црне Горе потребан је медијски сервис који ће ослушкивати њихове потребе и знати да их медијски дефинише и саопшти онима који треба да их чују. Несхватљиво је да пуних шест мјесеци РТЦГ без икаквих проблема све ради супротно  и за то чак добија не мале своте новца за плате запослених и медијске програме. У новој власти нико није размишљао да смањењем или прекидом издвајања за РТЦГ донекле обузда антиправославну и осталу кампању против нове власти и обичних људи којима је доста ДПС-а и на тај начин их упозори да пазе шта раде. Ништа од тога није било, па је РТЦГ умјесто јавни постао приватни медијски сервис једног човјека и његове странке! А све се то плаћа из џепа грађанима којима је ДПС- преко главе ( тако су показали задњи избори). На то се чак из те куће нико није јавно побунио! 

Да ли долази нормално вријеме за нормални јавни сервис показаће се убрзо, а до тада његове програме треба избјегавати. Чак и оне посвећене киши и пљусковима!