ХРА: Ангажовати страног стручњака за расвјетљавање убиства Душка Јовановића

Проглас УНС-а поводом 3. маја, Светског дана слободе медија: Обуставити поступке против новинара
03/05/2022
Министарство за медије: Више бриге о нападима на новинаре
04/05/2022
Проглас УНС-а поводом 3. маја, Светског дана слободе медија: Обуставити поступке против новинара
03/05/2022
Министарство за медије: Више бриге о нападима на новинаре
04/05/2022

Акција за људска права (ХРА) позвала је Владу да у случају убиства главног и одговорног уредника дневног листа Дан Душка Јовановића, ангажује страног експерта за анализу истраге тог случаја.

Из те невладине организације, честитали су новинарима Дана слободе медија, додајући да брзина демократског развоја зависи и од њихове посвећености да професионално обављају веома стресан и најчешће слабо плаћен новинарски посао.

Из ХРА су рекли да новинари морају бити безбједни и уживати слободу изражавања на нивоу међународних стандарда.

– Црна Гора је претходне године направила важан искорак усвојивши измјене Кривичног законика којима су пооштрене казне за нападе на новинаре и уведени нови облици кривичних дјела који предвиђају повећану заштиту новинара – каже се у саопштењу.

У ХРА очекују да их надлежни државни тужиоци и судови примјењују у пракси.

“Према подацима Синдиката медија, протеклу годину је обиљежило чак 28 случаја напада и пријетњи на новинаре, што представља забрињавајући раст од 75% у односу на 2020. годину, наводи се у саопштењу”, наводи се у саопштењу.

Напад на новинара, како су казали из ХРА, угрожава право на информисање свих, и сваки такав случај мора бити хитно истражен и кажњен.

Они су рекли да не заборављају раније озбиљне и некажњене случајеве убиства, покушаја убиства и физичких напада на новинаре.

“Подсјећамо да претходне двије владе, Душка Марковића и Здравка Кривокапића, нијесу ангажовале страног експерта за анализу истраге убиства Душка Јовановића, оснивача и главног уредника дневног листа Дан, иако је Комисија за праћење истрага напада на новинаре још 2018. године затражила од Владе да ангажује таквог експерта”, каже се у саопштењу.

ХРА је, како се наводи, у писму новом премијеру Дритану Абазовићу и новом министру унутрашњих послова Филипу Аџићу скренула пажњу на тај проблем и предложила да таквог стручњака хитно ангажују.

“Ове године је дошло до напретка у истрази рањавања новинарке Оливере Лакић”, констатовали су из ХРА.

Из те НВО су то поздравили и казали да очекују да тужиоци истрагу усмјере и ка налогодавцима.

“Нема никаквог напретка у истрази покушаја убиства Туфика Софтића 2007. године, иако су и редовни судови и Уставни суд утврдили да је у том случају спроведена недјелотворна истрага”, каже се у саопштењу.

Из ХРА су подсјетили да је Софтић међу првима писао о организованим криминалним групама на сјеверу Црне Горе и да је због тога два пута нападнут.

“Упозоравамо да 1. новембра ове године наступа застарјелост кривичног гоњења у овом случају”, казали су из ХРА.