Цензори у акцији: AEM забранио “Спутњик” и “Russia today”

Озрен: Спомен плоча погинулим радницима Радио телевизије Српске
17/04/2022
Конференциј за штампу Удружења новинара Црне Горе: Сумрак новинарства
20/04/2022
Озрен: Спомен плоча погинулим радницима Радио телевизије Српске
17/04/2022
Конференциј за штампу Удружења новинара Црне Горе: Сумрак новинарства
20/04/2022

Агенција за електронске медије увела је забрану било којег садржаја руских медијских кућа “Руссиа Тодаy” (РТ) и “Спутник” (Спутњик), казала је за Градски портал руководитељка Службе за односе са јавношћу и опште послове Елвира Цековић.

Савјет те институције донио је такву одлуку на основу закључка Владе о увођењу такозваних међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније, са сједнице која је одржана 8. априла. Званична одлука објављена је тек 14. априла у Службеном листу, након чега су државне иституције и агенције требало да почну с примјеном санкција према Руској Федерацији, компанијама и појединцима из те државе.

У овом случају, “прописана је забрана емитовања или омогућавања, олакшавања или других доприноса емитовању, било којег садржаја сљедећих правних лица, субјеката или тијела”. Она се односи на појединачне “Руссиа Тодаy” програме на енглеском (РТ Енглисх), за Велику Британију (РТ УК), на њемачком (РТ Германy), француском (РТ Франце) и шпанском (РТ Спанисх), као и за “Спутњик”.

“То укључује пренос или дистрибуцију путем било којег средства, као што су кабл, сателит, ИПТВ, интернетске услуге, платформе или апликације за размјену видео садржаја на интернету – независно од тога јесу ли нове или претходно инсталиране. Такође се предвиђа суспензија свих дозвола или одобрења за емитовање, те аранжмани за пренос и дистрибуцију са поменутим правним лицима, субјектима или тијелима”, прецизирала је Цековић.

У складу с јучерашњом одлуком Координационог тијела за праћење примјене међународних рестриктивних мјера поводом кризе у Украјини, Савјет АЕМ-а ће “предузети активности како би се обезбиједила примјена ове Одлуке”, у оквиру њених надлежности.

“Посебно истичемо да су пружаоци аудио-видео медијских услуга – кабловски оператори и емитери – дужни да Одлуку непосредно примијене од оног тренутка када је ступила на снагу и свој рад усагласе са њом”, додају из АЕМ-а.