Црна Гора: За пола године 11 пријетњи и напада на новинаре

МУП: Повећан степен заштите Оливере Лакић, уреднице “Либертас преса”
07/05/2022
Ин мемориам: Преминуо Веселин Симоновић
09/05/2022
МУП: Повећан степен заштите Оливере Лакић, уреднице “Либертас преса”
07/05/2022
Ин мемориам: Преминуо Веселин Симоновић
09/05/2022

У другој половини 2021. године пријављено је 11 напада и пријетњи новинарима, показао је полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период од јула до децембра 2021. године. Полиција је, како се наводи, реаговала и у свим случајевима утврдила околности које се тичу пријетњи и напада на новинаре. О свим догађајима, како се наводи, обавијештен је надлежни државни тужилац.

Како се наводи у извјештају, Влада Црне Горе је 9. децембра 2021. године усвојила и Информацију о потреби јачања националних капацитета за сајбер безбједност.

Такође, како се истиче, усвојена је и Информација о оснивању Агенције за сајбер безбједност и донијет је низ закључака на чијој реализацији ће се, како се истиче, радити у наредном периоду.

Влада је 28. октобра 2021. усвојила Информацију о Фонду за подстицање плурализма и разноврсности медија. Увођењем Фонда се гарантује транспарентно финансирање интернет публикација и штампаних медија на основу чега им се омогућава да пруже широк спектар плуралистичких информација и различитих садржаја са пуном независношћу од утицаја и притисака.

Усвојен је и Извјештај о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија. Комисија је прошле године обрадила девет предмета напада на новинаре из своје надлежности на штету седам новинарки и новинара.