Црна Гора није дио потпрограма “Медиа”: Тамара Вујовић каже да није крива

Одлука: Опет испитати ДНК трагове у возилу из кога је пуцано на Јовановића
09/02/2024
Градска ТВ: Владимир Оташевић изабран за директора
13/02/2024
Одлука: Опет испитати ДНК трагове у возилу из кога је пуцано на Јовановића
09/02/2024
Градска ТВ: Владимир Оташевић изабран за директора
13/02/2024

Након што је објављено да Црна Гора више није дио потпрограма МЕДИА, на упит Антене М огласило се Министарство културе и медија.

Потврдили су да је Црна Гора од 31. децембра 2023. године привремено суспендована од учешћа у МЕДИА и међусекторском потпрограму програма Креативна Европа, што значи да организације из наше земље немају право учешћа на конкурсима чији је рок за подношење апликација након 31. јануара 2024. године.

Кажу да ће привремена суспензија бити прекинута и Црна Гора ће опет бити пуноправна чланица свих потпрограма након што Закон о аудиовизуелним медијским услугама буде усвојен у Скупштини Црне Горе.

Одговор који нам је доставио Кабинет министарке културе и медија Тамаре Вујовић преносимо у наставку интегрално:

“Европска унија је у протеклом периоду показала разумијевање за одлагање доношења медијских закона, препознајући да тај процес захтијева вријеме, те је омогућила продужење рока два пута, а посљедњи је био до 31. децембра прошле године.

То свакако није одговорност ове администрације, јер није било могуће завршити их и усвојити до тога рока, а поготово цијенећи потребу да се закони још једном прочитају и допуне бољим рјешењима. Свјесно смо преузели тај ризик знајући да суспензија од учешћа Црне Горе у МЕДИА и међусекторском потпрограму програма Креативна Европа може да траје највише неколико мјесеци.

Споразумом између Црне Горе и Европске уније о учешћу Црне Горе у програму Креативна Европа 2021-2027 предвиђено је да законодавство у области аудиовизуелних медијских услуга ускладимо са Директивом (ЕУ) 2018/1808 о АВМ услугама.

Будући да је поступак израде Приједлога закона о аудиовизуелним медијским услугама у току, Црна Гора је од 31. децембра 2023. године привремено суспендована од учешћа у МЕДИА и међусекторском потпрограму програма Креативна Европа, што значи да организације из наше земље немају право учешћа на конкурсима чији је рок за подношење апликација након 31. јануара 2024. године.

Привремена суспензија ће бити прекинута и Црна Гора ће опет бити пуноправна чланица свих потпрограма након што Закон о аудиовизуелним медијским услугама буде усвојен у Скупштини Црне Горе, о чему ће Европска комисија бити информисана.

Нацрт закона о аудиовизуелним медијским услугама је утврђен, кључне измјене су усклађене са свим препорукама међународних партнера, а ресорна министарка др Тамара Вујовић ће се залагати да се овај закон, као и остали из сета медијских закона, што прије нађу у Скупштини Црне Горе и у коначном буду усвојени.

Поступак суспензије се не односи на пројекте за које су уговори већ потписани, односно по којима је већ преузета правна обавеза уговорних страна.

Министарство културе и медија у континуитету чини додатне напоре да у сарадњи са свим укљученим актерима реализује обавезе везане за усаглашавање законодавства, како би суспензија била прекинута у најскоријем року.

Конкурси потпрограма МЕДИА се стално обнављају, а за координацију и информисање је задужен Филмски центар Црне Горе.

Црногорски аудиовизуелни сектор је у претходном периоду имао изузетно мали број подржаних пројеката у оквиру МЕДИА програма, а према доступним подацима којима располаже Филмски центар, прошле године су била два успјешна пројекта са нашим организацијама као партнерима.”