Љиљана Смајловић дала оставку у Европском центру за слободу штампе због рада у руском медију

Конкурс за годишње награде Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ)
12/12/2022
Бошко Јакшић: Пад новинарства и нестанак кафана су чврсто повезани
13/12/2022
Конкурс за годишње награде Удружења новинара Црне Горе (УНЦГ)
12/12/2022
Бошко Јакшић: Пад новинарства и нестанак кафана су чврсто повезани
13/12/2022

Ljiljana Smajlovic predsednica UNSa foto Miljan Chubranovic

Наша позната новинарка Љиљана Смајловић поднела је оставку на чланство у Извршном одбору Европског центра за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ) пошто је у тој организацији оцењено да њен рад за Раша Тудеј Балкан није у складу са циљевима и мисијом ЕЦПМФ.

Смајловићева је тим поводом за Спутњик рекла да је ЕЦПМФ организација у чијем је оснивању учествовала, да јој жели све најбоље, али да њен рад највише зависи од фондова Европске Уније, која је забранила руске медије.

„Велики сам противник цензуре медија и то је један од разлога што сам пристала да постанем сарадник РТ Балкан. За време НАТО бомбардовања Југославије 1999, усред Београда, радила сам за Њујорк тајмс и Вашингтон пост, иако сам била огорчени противник НАТО агресије на моју земљу“, нагласила је Смајловићева.

Европски центар за слободу штампе и медија саопштио је да Смајловићева тренутно ради за Раша Тудеј Балкан и да, како су навели, „сарадња са пропагандном платформом коју финансира руска влада није у складу са циљевима и мисијом ЕЦПМФ“.

Због тога је, како напомињу, са Љиљаном Смајловић договорено да поднесе оставку на чланство у Извршном одбору ЕЦПМФ чији је члан била од 2015. године.

ЕЦПМФ је као непрофитна организација основана у Лајпцигу у Немачкој 2015. године на чијем је сајту наведено да је њихова визија друштво у којем слобода медија омогућава отворен дискурс и свако може да тражи, прима и преноси информације. Мисија ЕЦПМФ-а је, како истичу, да промовише, чува и брани слободу медија.