ТВ „Адриа“: Нашим новцем отписују дугове онима који не измирују обавезе према Црној Гори!

Богати новинари сиромашних медија: Раонићу плата 3000, Дрљевићу за пројекте главнога града 1800 евра
15/04/2022
У Будви: Споменица УНЦГ поводом 150 година новинарства уручена Саву Греговићу
16/04/2022
Богати новинари сиромашних медија: Раонићу плата 3000, Дрљевићу за пројекте главнога града 1800 евра
15/04/2022
У Будви: Споменица УНЦГ поводом 150 година новинарства уручена Саву Греговићу
16/04/2022

Предсједник Управног одбора АДРИА ТВ, Братислав Стоиљковић, одговорио је на допис Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија на чијем је челу Тамара Срзентић, а који је у име тог ресора прослиједио службеник Вукашин Пудар и то на приватни мејл једног од запослених у поменутој телевизији. Пудар је допис са понудом да и ТВ АДРИА буде дио пакета медија којима ће бити отписан дуг према Радио-дифузном центру послао 14. априла, седам дана након што је Влада саопштила да је оптисала дуг за три одабрана медија. О допису министарства и начину на који је послат телевизији АДРИА су обавијештени и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић.

Одговор предсједника Управног одбора АДРИА ТВ, Братислава Стоиљковића, преносимо интегрално:

Овим путем Вас обавештавамо да смо некако успели да дођемо у посед дописа који сте нам упутили 14.04.2022. године, те да смо наводе из њега примили на знање. 
Уважавајући чињеницу да сте нам се обратили у име и за рачун Владе Црне Горе, Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, односно Директората за медије, овим путем од Вас захтијевамо, да у складу са елементарним нормативима службене комуникације, са нама убудуће комуницирате путем е-маил и других контакт података АДРИА ТВ доступних у ЦРПС, те на другим јавним мјестима, а не тако што ћете се обраћати на приватни маил једног од наших уважених колега из технике, који се стицајем околности нашој медијској групи придружио са ТВ Вијести, гдје ово констатујемо не жељећи да ишта даље имплицирамо.

Везано за Ваш упит са ознаком хитности, желим да Вас обавијестим да наша медијска кућа неће давати ни пасивни, ни активни, легитимитет противправним, селективним и недемократским одлукама Владе Црне Горе, којима се једном броју медија отписују немала потраживања према Агенцији за електронске медије, а паралелно са тим не реагује на чињеницу да Агенција за електронске медије остаје дужна нашој медијској кући, кршећи своје законом предвиђене обавезе. Овакво поступање Владе Црне Горе осигурава да заправо ТВ АДРИА индиректно финансира остале комерцијалне емитере уз активну сагласност Владе Црне Горе и Агенције за електронске медије. Наиме, 07.03.2022. Агенција за електронске медије донијела је тенденциозну Одлуку/Саопштење број 02-328 којим САЕМ обуставља поступак по јавном конкурсу за додјелу права на приступ капацитету мултиплекса прве ДВБ-Т2 мреже са национални покривањем – МУX 1, односно Одлуку да се АДРИА ТВ не додијели тзв. национална фреквенција. Наиме, једина благовремено достављена понуда наше медијске куће је одбијена уз наводе да је тобоже непотпуна, уз набрајање субјективних квазитехничких разлога, где остаје неспорно да су сви чињенично-утврдиви објективни критеријуми испуњени. Агенција за електронске медије оваквим поступањем одбија да изда лиценцу за емитовање са националном покривеношћу нашем ликвидном медију, који све своје обавезе уредно измирује, а прије свега према држави Црној Гори и њеним органима, те тиме одбија да се тржишно финансира, уредно и благовремено, додатно доприносећи слободи изражавања. Са друге стране, другим комерцијалним емитерима, који нису у финансијском капацитету, или не желе да измирују своје обавезе према држави Црној Гори, исте отписује на рачун грађана Црне Горе. Оваквим поступањем додатно се поткрепљују шпекулације да се национална фреквенца чува за креативне телевизијске формације, за које је нејасно да ли су јавне или приватне или какве већ, а финансирање чијих раних метаморфоза финансирају сви грађани Подгорице.

АДРИА ТВ је све своје обавезе према Агенцији за електронске медије Црне Горе уредно измирила, јер у супротном не би ни била у прилици да конкурише на горе поменуто јавно надметање. Уједно, нама као подносиоцу пријаве који није остварио право на емитовање програма по расписаном јавном конкурсу уплаћени депозит (у износу од 5.000 ЕУР) се враћа у року од седам дана од дана доношења одлуке по конкурсу. Од одлуке је прошло више од мјесец дана, а средства нам још увијек нису враћена. Поштујући државу Црну Гору, упркос разним неутемељеним клеветама које се могу чути на наш рачун, АДРИА ТВ се за помоћ у рјешавању овог питања неће обраћати међународним институцијама, супротно неписаном савременом тренду црногорског друштва, већ ће дати шансу Институцијама Црне Горе да допринесу доношењу објективне и демократске одлуке у складу са европским нормативима, у односу на наше право да нас чују и виде сви они у Црној Гори који то желе, и то без субвенција државе, наводи се у саопштењу.