Наташа Миљановић Зубац, дописник РТРС-а: Пролазим кроз мобинг, дискриминацију и притиске

Преминуо новинар Марко Новаковић
11/09/2022
У Хрватској непознате особе претукле новинара Роберта Валдеца, мужа руске новинарке Дарије Асламове
16/09/2022
Преминуо новинар Марко Новаковић
11/09/2022
У Хрватској непознате особе претукле новинара Роберта Валдеца, мужа руске новинарке Дарије Асламове
16/09/2022

Дописница Радио телевизије Републике Српске (РТРС) Наташа Миљановић Зубац обратила се Удружењу новинара Србије (УНС) наводећи да трпи мобинг од тренутног руководства ове медијске куће. Њено писмо преносимо у целости.

Прије свега, хвала вам на подршци коју сте ми пружали током претходног периода који је за мене, али и моју породицу, био изузетно тежак. Након што ми је запаљен аутомобил полиција је утврдила да сам безбједносно угрожена и налазим се под полицијским надзором. Од тада живим у сјенци тог сазнања. Нажалост, то тренутно није мој највећи проблем.

Приморана сам да вам се обратим, јер су ми потребни подршка и заштита, али сада од атака актуелног руководства РТРС-а, медијске куће у којој радим од 1996. године. Пролазим кроз мобинг, дискриминацију, притиске. Пријете ми отказом.

Игнорисање мојих дописа, нераспоређеност на седмичним распоредима, престанак и вербалне комуникације, игнорисање ситуације у којој се налазим, посебно игнорисање безбједносне процјене МУП-а Републике Српске – ПУ Требиње, неки су од елемената мобинга и дискриминације које трпим од стране руководства РТРС-а укључујући и координаторку ИТЦ Требиње.

Није им ни то било довољно него су детаљан извјештај од стране надлежних у Полицијској управи Требиње преиспитивали преко директора Полиције Републике Српске г-дина Синише Кострешевића и потом га тумачили по свом, или нечијем, нахођењу. То тумачење није у складу са извјештајем ПУ Требиње и додатно ме таргетира.

Желим да истакнем да су се сви надлежни којима сам се обратила оглушили. Обраћала сам се институцијама Републике Српске и БиХ, конкретно – предсједници Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику. Одговоре нисам добила.

Једино је Полицијска управа Требиње свој посао радила коректно и професионално и, колико је то могуће, пружила ми и заштиту. Од најновијих дешавања и напада руководства РТРС-а полиција не може да ме штити.

Поштоване колеге, зато се вама обраћам.

Двије и по деценије у РТРС-у радим свој посао одговорно и професионално. Управо због начина на који сам радила и тема које сам истраживала постала сам нечија мета. Упозорење сам добила паљењем аутомобила.

Упозорење сам добила и од руководства РТРС-а – кроз различите облике мобинга и дискриминације до пријетње отказом. Угрожена ми је и егзистенција.

Понашање руководства РТРС-а сматрам својеврсном “подршком” онима који су ми у пламену послали поруку упозорења. Ову моју констатацију руководство РТРС-а потврђује мобингом, дискриминацијом, притисцима и пријетњом отказом.

Поштоване колеге, вјерујем да ћете ми, у складу са вашим ингеренцијама и могућностима пружити подршку и заштиту.

С поштовањем,

Наташа Миљановић Зубац

новинарка РТРС-а