Радио “Светигора” прославио славу и двадесет трећу годишњицу постојања: Утјеха за новинаре!

Синдикат медија: Можемо ли спасити локалне медије?
19/06/2021
Невјероватни РТЦГ, Божидар Шундић: Не мрзимо никога, нико нас не гледа, али нас сви критикују!
24/06/2021
Синдикат медија: Можемо ли спасити локалне медије?
19/06/2021
Невјероватни РТЦГ, Божидар Шундић: Не мрзимо никога, нико нас не гледа, али нас сви критикују!
24/06/2021

Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије са Архимадритом Павлом (Радусиновићем) игуманом манастира Ораховица у Епархији Пакрачко-славонској, протојеререјем-ставрофором Далибором Милаковићем директором Радија „Светигора“, протојерејем Николом Пејовићем главним и одговорним уредником Радија, протојерејима Мирчетом Шљиванчанином и Игором Балабаном, јерејем Павлом Божовићем и протођаконом Владимиром Јарамазом уз молитвено учешће запослених на Радију и гостију, освештао је на други дан Тројичиндана, Духовски понедјељак славски колач поводом славе Радија „Светигора“ у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Честитајући славу и двадесет трећу годишњицу од када је Радио „Светигора“ почео са радом, освештан рукама блаженопочивших Патријарха Павла и Митрополита Амфилохија, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да је ,,Светигора“ одавно постала пунољетна и да од свог оснивања 1998. године Радио није престао да ради и да се шири.

„Црква у својој намјери да шири ријеч Божију, да блага вијест дође до свакога и до ближњих и до даљних и до оних до којих свештеници не могу да стигну физички, је на овакав начин нашла пута и начина да врши своју мисију сабирајући у име Божије све оне који желе да чују ријеч Господа Бога нашега“, казао је Митрополит Јоаникије наглашавајући улогу Радија „Светигора“ у бурним временима са многим искушењима, ратним а потом и гоњења Цркве и угрожавања Светиња и слободе вјере. „Захваљујући Светигори, ми смо увијек могли да се обратимо цијелом народу, не само у Црној Гори него сеталаси шире свуда по свијету путем данашње технике“, рекао је и додао да смо ми средства комуникације освештали ријечју Божијом, иако се врло често чује да се техника злоупотребљава у корист манипулације, а ми, напротив, освећујемо и технику и средства и путеве комуникације. Митрополит је нагласио да је то био благословен пут, нимало лак, пун искушења, често пун неразумијевања од оних који су били можда најпозванији да се укључе и од којих се очекивала помоћ.

„Помоћ је ипак стизала, прије свега од Бога, а онда и од добрих људи“, рекао је Владика и још једном честитао славу.

„Пошто сте дочекали пунољетство и сада напредујете ка зрелим годинама, ја вам желим да напредујете убудуће још више и да тек у временима која долазе дате пуне плодове и постигнете максимални циљ вашега труда и рада у светој служби проповједања ријечи Божије и јављања свих важних догађаја из живота Цркве“, рекао је Митрополит и додао да је све оно што се у Цркви догађа, под благодаћу Духа Светога, иако нам то увијек тако не изгледа.

„Дух Свети, чији силазак на свете апостоле славимо, сишао је на Цркву, не само у једном тренутку, него да бјечито дјелује и да помаже онима који дјелују и који се труде у славу Божију“, рекао је новоизабрани Митрополит и благословио све на Радију Светигори који се труде и који су запослени и који су се укључили у ову свету службу.

За славском трпезом, присутнима се обратио директор Радија, протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, који је пре свега честитао Митрополиту Јоаникију на избору за Митрополита црногорско-приморског. “Као што је Свети Дух сишао на апостоле, а после и на њихове ученике, та благодат, на кога год крштеног сиђе, једнака”, рекао је и додао да се апостолско прејемство цетињских митрополита пренијело и на новог Митрополита и пожелио му да му Господ да крепост и мудрост у ове тешке дане у којима живимо.

Отац Далибор је подсјетио на историјат Радија и напоменуо да је и данашњи Митрополит Јоаникије учествовао у настанку Радија, као ректор Богословије и игуман Цетињског манастира.

“Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је био највјернији слушалац и давао нам непрестану подршку, а био је и највећи критичар, па тако желимо да нам и Ви будете критичар, али и велика подршка”, изразио је наду директор Радија. Он је такође указао на покривеност цијеле државе Црне Горе таласима Радија Светигоре, као и велика слушаност и у Црној Гори, региону, као и остатку свијета.

Након оца Далибора Милаковића, присутнима се обратио господин Иван Милошевић, генерални секретар Удружења новинара Црне Горе. “Да ми је неко прије четрдесетак година рекао да ћу се наћи овдје са Митрополитом Јоаникијем на гробу нашег декана Митрополита Амфилохија и да ћемо заједно да прославимо 23 година Радија Светигоре, не бих му вјеровао”, рекао је господин Иван. Он је такође изразио радост због избора Митрополита Јоаникија за митрополита црногорско-приморског.

“Радио Светигора је протеклих двадесетак година била једна од ријетких станица која је била утјеха за све нас новинаре, ту смо могли да чујемо нешто што нисмо могли са других станица и са других медија”, нагласио је и додао да су ту чули да за Србе има утјехе и спаса.

Он је такође рекао да су се духовно васпитавали уз Светигору и доживјели да та Светигора напуни 23 године. “Удружење новинара честита колегама из Светигоре на том вриједном јубилеју и надамо се да ћемо успјети да и заједнички спроведемо неке пројекте”, рекао је секретар Удружења новинара и изразио расположење за помоћ Радију Светигори, каква год јој буде потребна.