Курс: Како да останете безбједни док извјештавате са протеста

ИФЈ: У свијету лани убијено 65 новинара, 17 више него 2019. године
13/03/2021
Нови састав Комисије за праћење напада на новинаре
16/03/2021
ИФЈ: У свијету лани убијено 65 новинара, 17 више него 2019. године
13/03/2021
Нови састав Комисије за праћење напада на новинаре
16/03/2021

Тхомсон Медиа је развио курс који ће вам помоћи да се припремите за извештавање са протеста и знате како да реагујете уколико они постану насилни. Овај курс нуди практичне савете о томе како да останете безбедни током протеста, како да комуницирате са полицијом и шта да учините уколико сте ухапшени.

У последњих неколико година број насилних протеста у региону се повећао, као и број инцидената против новинара који извештавају са њих. Новинаре нису нападали само незадовољни грађани, већ и припадници полицијских снага и због тога је од кључне важности да буду добро припремљени и безбедни на свом задатку.

То је тежак захтев за новинаре који су навикли да на прво место ставе причу, а размишљају о безбедности накнадно! Али, знати како да прочитате гомилу и препознате потенцијално опасне ситуације пре него што се десе може вам спасити живот!

У сарадњи са Наташом Ковачев, искусном новинарком која је извештавала са многих протеста у земљама Западног Балкана и Европе, и тимом међународних и регионалних стручњака Тхомсон Медиа је развио курс који ће вам помоћи да се припремите за извештавање са протеста и знате како да реагујете уколико они постану насилни. Овај курс нуди практичне савете о томе како да останете безбедни током протеста, како да комуницирате са полицијом и шта да учините уколико сте ухапшени.

Међутим, физичка безбедност није једина на коју треба мислити: изузетно је важно да пре одласка на терен осигурате своју опрему, као и да знате како да бринете о свом менталном здрављу када се прича заврши.

Шта ћете научити

• Зашто је извештавање о протестима постало један од најризичнијих послова у новинарству;

• Каква је позиција Западног Балкана у погледу безбедности новинара који извештавају о протестима у поређењу са остатком света;

• О опасностима са којима се можете суочити када извештавате са насилних протеста;

• Да планирате пре изласка на терен – чега треба бити свестан, шта понети са собом и која заштитна опрема би вам могла затребати.

• Како да се носите са сузавцем, на који начин да се обратите полицији и шта да радите у случају стампеда;

• Своја законска права – шта, као новинар, можете да снимате или фотографишете и шта полиција може, а шта не може да тражи од вас;

• Технике дигиталне заштите – како да заштите телефон или рачунар, и како заштитити и шифровати комуникацију;

• Како да умањите стрес и да препознате знакове који указују да је време да затражите помоћ́ од стручњака.

Сазнајте више о курсу: Западни Балкан: Како да новинари остану безбедни приликом праћења протеста

За више информација о онлајн курсу и пројекту у оквиру којег се спроводи контактирајте Мају Васић-Николић путем е-маила на мајавн@тхомсонфоундатион.орг

Онлајн курс спроводи Тхомсон Медиа у оквиру пројекта Подизање квалитета вести и независног новинарства у земљама Западног Балкана и Турској, који имплементира БИРН Хуб у партнерству са Тхомсон Медиа гГмбХ, Међународном федерацијом новинара, Унијом европских емитера Централним европским универзитетом Медијска асоцијација Југоисточне Европе, Независним синдикатом новинара и медијских радника Македоније и организацијама БИРН Албанија и БИРН Србија.

Извор: УНС