Миротворац: Украјина ставила Игора Дамјановића на листу за одстрел

Убицама малтешке новинарке 40 година затвора
15/10/2022
УНЦГ: Осуђујемо нападе на Игора Дамјановића, тражимо његову заштиту
16/10/2022
Убицама малтешке новинарке 40 година затвора
15/10/2022
УНЦГ: Осуђујемо нападе на Игора Дамјановића, тражимо његову заштиту
16/10/2022

Сајт Миротворац пуних 8 година представља неформалну листу за одстрел украјинских тајних служби. Креиран је на иницијативу Антона Герашенка, савјетника министра унутрашњих послова Украјине. Герашенко је љетос широј јавности у Црној Горе постао познат по захтјеву да се затвори Руски бар у Подгорици. О конкретној локацији гдје се налази Руски бар Герашенко је дојаву добио од Љуба Филиповића, лидера групације „21. мај“.

Новинари чији погледи на кризу и извјештавање о рату у Украјини нису у складу са наративима режима у Кијеву посебна су мета Миротворца, који отворено позива на њихову физичку ликвидацију. Када је у августу у терористичком нападу убијена Дарија Дугина преко њене фотографије и профила на Миротворцу стављен је црвени стикер: ЛИКВИДИРАНА. Исти стикер видјећете и на профилу Андрее Рокелија, италијанског фоторепортера кога је 24. маја 2014. године убила Национална гарда Украјине.

Италијански карабињери ухапсили су 2017. украјинског официра Виталија Маркива, под оптужбом за убиство Рокелија. Суд у Болоњи је 2019. Маркива је прогласио кривим и осудио је на 24 године. Годину дана касније пресуду је правоснажном прогласио и Апелациони суд у Милану. На овој неформалној украјинској „листи за одстрел“ одавно се налази главни уредник ИН4С Гојко Раичевић, а прије неколико дана тамо је освануо и Игор Дамјановић, наш дописник из Русије и Украјине.

Миротворец Игора Дамјановића оптужује да је „саучесник руских ратних злочинаца и освајача“, који пружа „информациону подршку за отворени напад фашистичке Русије на Украјину“ и „шири пропаганду Кремља“. Наводе да Дамјановић у својим публикацијама промовише „руско-фашистичку пропаганду о НАТО базама и биолабораторијама у Украјини, неонацизму у Украјини, да је Азов нацистички батаљон, СБУ–украјински гестапо”, те да је „амбасадор Украјине у Црној Гори је штандартенфирер, који је под нацистичким симболима организовао протест против инвазије Украјине.

“ Из Миротворца тврде да је Дамјановић „оптужио Украјину је сама дигла у ваздух железничку станицу у Краматорску“, да је „задирао у суверенитет и територијални интегритет Украјине, намјерно кршење државне границе Украјине“ и као „међународни посматрач учествовао у одржавању псеудореферендума за присаједињење Русији дјелова региона Украјине“.

Миротворец на крају позива „органе заштите правног поредка да ову објаву на сајту размотре као пријаву о чињењу намјерних аката против националне безбједности Украјине, мира, безбједности човјечанства и међународног права, као и других прекршаја од стране овог грађанина“, за наводе на Миротоврцу позвали смо за коментар Игора Дамјановића.

„Драго ми је да су за профилну слику одабрали једну од мојих најљепших фотографија. Ето можда се допаднем некој лијепој Украјинки која прати овај Интернет Гестапо. Да је Интернет постојао за вријеме Другог свјетског рата убијеђен сам да би Хитлер измислио нешто слично Миротворцу“, – почиње разговор Дамјановић у шаљивом тону и додаје: „То што се моје име на на Миротворцу појавило управо сада говори ми двије ствари. Прво, кијевски режим је итекако забољела моја видео репортажа са референдума у Доњецку, чију основу представља разговор са становницима градова Доњецк, Дебаљцево, Јанакијево и других мјеста у ДНР. Друго, садржај публикованог материјала јасно показује да једна локална шпијунска гњида, држављанин Црне Горе, одавно украјинским тајним службама доставља информације о мени и мојим активностима.“

Дамјановић тврди да без обзира да све што стоји у објави на Миротворцу није наведена нити једна противзаконита радња, мало што од написаног одговара истини. „На референдуму сам био извјештач ИН4С- не посматрач, никада нисам поменуо украјинског амбасадора у Подгорици, већ конзула Михаила Шматова који је у марту позивао СБУ да ме ликвидира, а инцидент у Краматорску је посебна прича. Ту јасно препознајем рукопис наше локалне шпијунске гњиде.“ – истиче Дамјановић и додаје: „Мој Фејсбук пост из априла, када се догодио трагичан инцидент у Краматорску износи претпоставку, базирану на расположивим информацијима о типу оружја које је ескплодирало и распореду ПВО противника, да је руска ПВО пгодила украјинску ракету Точка У, дјелимично уништила, скренула са путање и нажалост усмјерила на жељезничку станицу, гдје је усмртила људе. Пошто је овај мој Фејсбук пост тада коментарисала и горепоменута шпијунска гњида, нема никакве сумње да је и она послала у Кијев лажну интерпретацију, типичну за сво њено јавно и тајно дјеловање. Индикативно је да је на Миротворцу презентовано 20-ак скриншотова мојих Фејсбук објава, али не и ова везана за инцидент на жељезничкој станици у Краматорску.“

Игор Дамјановић закључује: „Живимо у историјским времену. Сви који смо одлучили да активно учествујем у процесима, имамо слободан избор како на којим ће нас историја запамтити, као оне који су свједочили истину, или оне који су шпијали, потказивали и лагали. Ја сам свој избор направио и путем истине и правде настављам даље.“

Извор: ИН4С