Годишња награда УНЦГ: Перица Ђаковић

Скупштина: Расписан позив за нове чланове Савјета РТЦГ
29/01/2021
Награда УНЦГ за репортажу: Протојереј Никола Пејовић
03/02/2021
Скупштина: Расписан позив за нове чланове Савјета РТЦГ
29/01/2021
Награда УНЦГ за репортажу: Протојереј Никола Пејовић
03/02/2021

ПЕРИЦА  ЂАКОВИЋА (1954)  дугогодишњи новинара Радио Херцег Новог, ТВ Црне Горе, Дописник Радио телевизије Србије, Сарадника Радио Београда, Политике, „Побједе“, Танјуга“, Вечерњих Новости“ И других медија и од 2014 године оснивача ТВ НОВИ (Херцег Нови-Подгорица) чији је и сада члан и који је са својим сарадницима ову медијску кућу довео међу запаженим у Црној Гори и региону.

Стеченим искуством у свом вишедеценијском раду (од 1982) својим радом који је проистекао из садејства његове особене и истинске љубави према новинарству,бивствујући смисао да служи истини и средини у којој живи и ради постичићи на разговор и дијалог као својеврсни покушај ствараоца да кроз свој рада прикаже личну верзију истине,, доживљај живота и смрти, или покушај да ухвати смисао цикличног пулсирања људске историје.

Својим радом посебно емисијом  „У Жижи“са Перицом Ђаковићем“ аутор прати судбину једног поднебља и „велики“и „мали“живот људи.. Са својим гостима сугерише тајаствене узроке у стварању закона акције и реакције у једном друштву. .

„Ђаковићева „Жижа“ даје дух истине за којом учесници (трагаоци) неуморно иду и која је често невидљива.. То је критички  приказ општепознатих истина“ о историји, епохама, често отварајући ново виђење Херцег Новог, Боке,  Црне Горе и региона. Критички посматрајући бројне чињенице Перица Ђаковић као аутор  покушава и углавном у том успјева  да његови саговорници одгонетну тему, а то су најактујелнији догађаји за једну средину. Из емисије у емисију сваке сриједе сваки разговор гостију открива историју живота-нашег догађаје који се преламају кроз призму саговорника

„Жижа“недељна прича из седмице у седмицу је слика микро живота гдје су саговорници пресједници држава, партија, Удружења, митрополит, владике, спортисти, познати љекари, бивши пилитичари, дипломате,  поморци пресједници општина, чланови позиције и опозиције трибуни  али и обични грађани  свом домаћину аутору емисије дају своју визију времена и живота о којем причају..

Емисија и њен ауторо одољеваљу свим препрекама и већ више од 5 година налазе смирај и своиме новинарским дјеловањем под топлим сунцем Црне Горе и региона никог не остављасјући равнодушним.

Бићу слободан навести да су само у 2020.години гости били:по први пут на једном медију заједно сва 4 предсједника Општина Боке Которске,  Здравко Кривокапић, Марко Бато Царевић, министри Сергеј Секуловић и Милојко Спајић, Владимир Јоковић, Горан Даниловић, Драган Шоћ, Пеца Поповић, Драгослав Шћекић, Дака Давидовић, Јован Вучуревић, проф. Владимир Павичевић, генерал Благоје Граховац, Дритан Абазовић, проф.др Ђорђије Блажић,Душко Кнежевић, Небојша Медојевић, Милан Кнежевић, др Драгиша Делић, др Владо Поповић, Златко Вујовић, Мирко Станић,  Александар Стаматовић, Будимир Дубак, Станко Црнојевић (Махмут Бушатлија), Славен Радуновић, Митрополит Амфилохије, владика Јоаникије, прота Момчило Кривокапић,  Гојко Перовић, прота Велибор Џомић, прот Радомир Никчевић, као и млади политичари Марко Милачић, Максим Вучинић, Марко Ковачевић, Владислав Дајковић, Лука Радоњић…али се по први пут на нашим медијима (црногорским) причало и о јунацима са Кошара, а и о јединственим Литијама….

Ако је мјерило вриједности једне емисије (а то јесте) колико исту цитатима преносе други медији и новинари онда „Жижа“ и Перица Ђаковић као њен аутор су често цитирани како у Црној Гори, Републици Српској, Србији и Фердерацији БиХ. То је доказ вриједности једне  емисије и њених гостију и наравно умјећа аутора господина Перице  Ђаковића као капитена пројека а и посла да исти реализује