Додељене Пулицерове награде за новинарство за 2022. годину

Подгорица: Дани медијске писмености
24/10/2022
Одлука АЕМ-а: “Адриа” добила националну фрекфенцију
25/10/2022
Подгорица: Дани медијске писмености
24/10/2022
Одлука АЕМ-а: “Адриа” добила националну фрекфенцију
25/10/2022

На Универзитету Колумбија у Њујорку одржана је церемонија доделе Пулицерових награда за новинарство.

Добитници награда објављени су традиционално у априлу ове године. Кашмирској фоторепортерки Сани Иршад Мату индијске имиграционе власти нису дозволиле да оде у Сједињене Америчке Државе (САД) како би примила Пулитзерову награду иако је имала важећу визу и карту, јавио је Асошијетед прес (АП) у среду 18. октобра.

Пулицерову награду за 2022. годину у категорији Јавни сервис добио је Вашингтон Пост, због, како је навео жири, уверљиво испричаног и живописног приказа напада на Вашингтон 6. јануара 2021. Они су, како је објашњено, пружили јавности “темељно и непоколебљиво разумевање једног од најмрачнијих дана у земљи”.

У категорији Брејкинг њуз (Бреакинг неwс) награду је освојила редакција Мајами Хералда (Миами Хералд) за хитно, али свеобухватно извештавање о колапсу кондоминијумског комплекса Цхамплаин Тоwерс Соутх. Награђени су, како је објашњено, јер су ову тему урадили “спајајући јасно и саосећајно писање са свеобухватним вестима и извештавањем о одговорности”.

Награда у овој категорији се додељује за истакнути пријер локалног, државног или националног извештавања о ударним вијестима које редакције бележе, што је пре могуће, у тренутку дешавања, а како време пролази, расветљавају их и дају им контекст.

У категорији Истраживачко новинарство награђени су Кори Џонсон, Ребека Кулингтон и Ели Мари из Тампа Беј Тајмса за уверљиво разоткривање високо токсичних опасности у постројењу за рециклажу батерија на Флориди које је довело до примјене сигурносних мјера за адекватну заштиту радника и оближњих становника.

Редакција часописа Куанта награђена је за експланаторно извештавање за причу која је открила сложеност изградње свемирског телескопа Џејмс Веб, дизајнираног да олакша револуционарна астрономска и космолошка истраживања.

За истакнути пример покривања значајних питања од локалног значаја у категорији Локално извештавање награђена је Медисон Хопкинс из Тхе Беттер Говернмент Ассоциатио ни Сесилија Рејес из Чикаго Трибјуна за, како је навео жири, продоран преглед дуге историје неуспелог провођења кодекса о заштити од пожара и зградама, што је омогућило озбиљна кршења која су резултирала десетинама непотребних смртних случајева.

За Национално извештавање награду је добила редакција Њујорк Тајмса, за амбициозни пројекат који је повећао узнемирујући образац кобних заустављања саобраћаја од стране полиције, илуструјући како је стотине смртних случајева могло бити избегнуто и како су полицајци обично избјегавали казну.

Редакција Њујорк Тајмса, посебно Азмат Кан која је радила на причи, награђена је за истакнути примјер извештавања о међународним пословима, у категорији Међународно извештавање, за, како је наведено, храбро и немилосрдно извјештавање које је разоткрило и оспорило службене извјештаје о америчким војним ангажманима у Ираку, Сирији и Авганистану.

У категорији Фичр Рајтинг за истакнуто писање са значајем на квалитет писања, оригиналност и концизност, Пулицерову награду добила је Џенифер Синијор из Атлантика за породичну причу о губитку од 11. септембра, за, како је навео жири у образложењу, “мајсторског преплитања ауторове личне везе са причом уз осетљиво извештавање које открива дуге домете туге”.

Мелинда Хенбегер из Канзас Сити Стара награђена је у категорији Коментар, за уверљиве колумне које траже правду за наводне жртве пензионисаног полицијског детектива оптуженог да је сексуални предатор.

У категорији Критика, Пулицерову награду добила је Саламисхах Тиллет, критичарка Њујорк Тајмса за писање о, како је објашњено, “црним причама у уметности и популарној култури – дело које успешно премошћује академски и неакадемски критички дискурс”.

За истакнуто уређивачко писање, којим се оцењује изврсност, јасноћа стила, морална сврха, здраво резоновање и моћ да се утиче на јавно мњење у категорији Уређивачко писање награду су освојили Лиса Фалкенберг, Мајкч Линденбергер, Џо Холи и Луис Караско из Хјустон Кроникла. Они су награђени за кампању која је, уз оригинално извештавање, којим је одбачен мит о широко распрострањеној превари бирача заложили се за разумне реформе гласања.

У категорији Илустровано извештавање и коментар награђени су Фахмида Азим, Антони Дел Кол, Џош Адамс и Волт Хајки из Инсајдера, Њујорк, за кориштење графичке репортаже и стрип медија да исприча моћну, али интимну причу о кинеском угњетавању Ујгура, чинећи то питање доступним широј јавности.

За Брејкинг њуз фотографију награда је припала Маркусу Џејмију из Лос Анђелес Тајмса за фотографије одласка Сједињених Америчких Држава из Авганистана које приказују људску цену историјске промјене у земљи. У истој категорији награду су добили Вин Мекнејми, Дру Ангерер, Спенсер Плат, Семјуел Корум и Јон Цхеррy из Геттy Имагес за свеобухватне и досљедно занимљиве фотографије напада на амерички Капитол.

За истакнути пример црнобеле фотографије или у боји, у категорији Фичр Фотографи награђени су Аднан Абиди, Сена Ирхсад Мату, Амит Дејв и постхумно Даниш Сидики из Ројтерса, за фотографије које приказују данак Ковида у Индији а које, како је оценио жири, уравнотежују интимност и девастацију, док гледаоцима нуде појачан осећај мјеста.

У категорији Аудио извештавање за истакнути пример аудио новинарства које служи јавном интересу, награђена је редакција Футуро Медија за “брутално искрен и импресиван профил човека који се враћа у друштво након што је одслужио више од 30 година затвора”.

Пулицерова награда сваке године додељује се за највеће доприносе у новинарству, књижевности и компоновању музике. Додељује је Универзитет Колумбија из Њујорка

Награду је установио Џозеф Пулицер, мађарско-амерички новинар и издавач, који је након смрти 1911. сву своју имовину завештао Универзитету Колумбија. Годину након његове смрти на његовој јахти основана је Колумбијска школа новинарства, а прве Пулицерове награде додељене су 1917. под надзором саветодавног одбора којем је повјерио свој мандат. Пулитзер је замислио саветодавни одбор састављен углавном од новинских издавача. Други би укључивали председника Универзитета Колумбија и научнике и “особе одликовања које нису новинари или уредници”.

Данас се 19-члани одбор састоји углавном од водећих уредника и колумниста, четири академика, укључујући председника Колумбија Универзитета и декана Факултета за новинарство на том Универзитету. Декан и управитељ награда су чланови без права гласа. Председавајући се ротира сваке године до највишег члана или чланова. Одбор је самосталан у избору чланова. Чланови са правом гласа могу служити три мандата од три године. Приликом избора чланова одбора и жирија, велика пажња се поклања професионалној изврсности и припадности, као и различитости у погледу пола, етничке припадности, географске дистрибуције и величине новинске организације.