Европска комисија усвојила акт о слободи медија

У Хрватској непознате особе претукле новинара Роберта Валдеца, мужа руске новинарке Дарије Асламове
16/09/2022
Радомир Крачковић на чело Синдиката медија
17/09/2022
У Хрватској непознате особе претукле новинара Роберта Валдеца, мужа руске новинарке Дарије Асламове
16/09/2022
Радомир Крачковић на чело Синдиката медија
17/09/2022

Европска комисија (ЕК) усвојила је Европски акт о слободи медија, нови скуп правила за заштиту плурализма и независности медија у Европској унији (ЕУ). Предложена Уредба укључује, између осталог, мјере заштите од политичког мијешања у уређивачке одлуке и од надзора.

Фокус се ставља на независност и стабилно финансирање јавних медија, као и на транспарентност медијског власништва и распођеле државног оглашавања. Саопштење о усвајању је објављено на сајту Европске уније.

Уредба, такође, утврђује мјере за заштиту независности уредника и откривање сукоба интереса.

Закон ће се бавити питањем медијске концентрације и створити нови независни Европски одбор за медијске услуге, који ће се састојати од националних медијских власти. Комисија је, поред тога, усвојила комплементарну препоруку за подстицање интерних мјера заштите уређивачке независности.

Тамо гдје постоје јавни медији, њихово финансирање треба да буде адекватно и стабилно, како би се обезбиједила уређивачка независност. Директор и управни одбор јавних медија мораће да буду именовани на транспарентан, отворен и недискриминаторски начин. Пружаоци јавних сервиса ће обезбиједити мноштво информација и мишљења, на непристрасан начин, у складу са својом мисијом јавног сервиса. Акт о слободи медија укључује снажне мјере заштите против употребе шпијунског софтвера против медија, новинара и њихових породица, наводи се у саопштењу.

Скуп правила које је усвојила ЕК обухвата и адекватно финансирање јавних сервиса како би се осигурала уређивачка независност. Усвојени скуп правила обухвата обавезу држава чланица да процијене утицај концентрације медијског тржишта на медијски плурализам и уређивачку независност, као и заштита медијског садржаја на онлајн платформама. Према усвојеном европском акту о слободи медија, од држава чланица ЕУ ће се захтијевати да поштују ефективну уређивачку слободу пружалаца медијских услуга и побољшају заштиту новинарских извора.

Поред тога, пружаоци медијских услуга ће морати да обезбиједе транспарентност власништва јавним објављивањем таквих информација и да предузму мјере у циљу гарантовања независности појединачних уређивачких одлука.

Акт ће, према најави, такође побољшати транспарентност и објективност система мјерења публике, који утичу на приходе од оглашавања у медијима, посебно путем интернета.

Европски акт о слободи медија укључује мјере заштите од неоправданог уклањања медијског садржаја произведеног у складу са професионалним стандардима. Акт о слободи медија у ЕУ представила је европска комесарка за вриједности и транспарентност, Вера Јоурова, која је упозорила да годинама постоје различити облици притисака на медије.

Како је поручила, крајње је вријеме да се дјелује.

Морамо успоставити јасне принципе: ниједан новинар не треба да буде шпијуниран због посла, ниједан јавни медиј се не смије претворити у пропагандни канал, навела је Јоурова.

Комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон нагласио је да медијске компаније играју виталну улогу, али су суочене са падом прихода, пријетњама слободи и плурализму медија, појавом веома великих онлајн платформи и мноштвом различитих националних правила.

-Европски закон о слободи медија пружа заједничке гаранције на нивоу ЕУ како би се гарантовао плуралитет гласова и да наши медији могу да раде без икаквог мијешања, било да су приватни или јавни, казао је Бретон.

ЕК, такође, предлаже оснивање новог независног Европског одбора за медијске услуге, који ће се састојати од националних медијских власти. Одбор ће промовисати ефикасну и досљедну примјену оквира медијског права ЕУ, посебно помажући Комисији у припреми смјерница о медијским регулаторним питањима.

Он ће, такође, моћи да даје мишљења о националним мјерама и одлукама које утичу на медијска тржишта и концентрацију медијског тржишта.

Акт о слободи медија у ЕУ долази у тренутку када и међу државама чланицама европског блока има случајева покушаја контроле медија.

Наводи се да су међу државама које се сматрају проблематичним, прије свега, Пољска и Мађарска.

Два европска комесара, који су представили усвојени Акт о слободи медија у ЕУ, упозорили су да ће, без обзира на то што се уредба односи на 27 држава чланица, и земље које су у процесу приступања, укључујући оне са Западног Балкана, бити обавезане да се благовремено прилагоде мјерама и законима.

-Европски акт о слободи медија је сигнал за земље у приступању да ЕУ иде ка јачој заштити медија и о томе ће се расправљати и вјероватно захтијевати кроз (приступне) преговоре, поручила је Јоурова.

Бретон је казао да ЕУ има инструменте да обезбиједи да се и државе кандидати придрже правилима ЕУ.

Како је навео, земље у приступању су обавезне да испоштују правила и правну тековину ЕУ приликом процеса чланства.

-Када постанете чланице ЕУ, морате да се придржавате правила и ово су правила које земље кандидати морају испунити, рекао је Бретон.