Медијска стратегија Владе: Хоће да стимулишу професионално новинарство!

“Медиа центар” организује: Састанци о програмима РТЦГ-а
12/10/2021
Оборен сајт “Косово онлајн”: Редакција саопштила “Наставићемо да обављамо новинарски посао као и до сада”
13/10/2021
“Медиа центар” организује: Састанци о програмима РТЦГ-а
12/10/2021
Оборен сајт “Косово онлајн”: Редакција саопштила “Наставићемо да обављамо новинарски посао као и до сада”
13/10/2021

Медијска стратегија Црне Горе од 2022. до 2026. један је од најважнијих докумената, који ће понудити одговоре на актуелно стање на медијској сцени и медијском тржишту и на изазове који нас могу очекивати у наредне четири године, а процес њене израде треба бити инклузиван и транспарентан.

То је саопштила министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, на првој сједници Радне групе за израду Медијске стратегије Црне Горе 2022-2026, која је одржана данас.

Срзентић, која предсједава Радној групи, указала је да ће процес израде Стратегије бити инклузиван и транспарентан, напомињући да Медијска стратегија треба да полази од јавног интереса.

„Намјера нам је да медијску сцену ускладимо са потребама и интересима грађана, међународним праксама које се односе на слободу информисања и слободу говора, што је одлика сваког демократског друштв”, казала је Срзентић.

Она је појаснила да је ријеч о Стратегији која је предвиђена Програмом рада Владе, а главни циљ је да Црна Гора има амбијент који стимулише слободно и професионално новинарство.

“То значи да желимо да истински остваримо јавни интерес који се огледа у томе да су грађани Црне Горе информисани, као и да имамо медије којима се вјерује и који контролишу и Владу и све оне који су моћни у друштву. Није нам циљ да пишемо бајке, него да имамо реалан документ који нам стварно може бити путоказ за рјешавање проблема“, истакла је Срзентић.

Фото: Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија Фото: Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија
Координатор Радне групе, ВД генералног директора Директората за медије Неђељко Рудовић, напоменуо је да ће Радна група имати инострану експертску подршку, коју реализују Савјет Европе и Европска унија преко ЈУФРЕX програма.

У Радној групи су, поред представника Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, представници Генералног секретаријата Владе, Министарство финансија и социјалног старања, Министарства правде, Министарства просвјете, науке, кулетуре и спорта, Дирекције за заштиту тајних података, Врховног суда, Државног тужилаштва, Агенције за електронске медије, Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност, РТЦГ и пет представника невладиних организација.