Ни након четири мјесеца: Нијесу саслушани нови свједоци у убиству Душка Јовановића

Штрајк у РТЦГ: Све је исто само њега нема
24/04/2023
Уружење новинара Србије, Живојин Ракочевић: Захтјев за укидање Спутњика и РТ-а апсурдан
26/04/2023
Штрајк у РТЦГ: Све је исто само њега нема
24/04/2023
Уружење новинара Србије, Живојин Ракочевић: Захтјев за укидање Спутњика и РТ-а апсурдан
26/04/2023

Челници тужилаштва и полиције одговараће у сриједу у “глувој соби” Владе Црне Горе на питања зашто ни након четири мјесеца нијесу саслушани потенцијални нови свједоци у случају убиства Душка Јовановића. То је у емисији “Округли сто” најавио министар задужен за борбу против корупције Зоран Миљанић.

Миљанић, који је и замјеник предсједника Комисије за праћење истрага о нападима на новинаре, казао је да ће састанак у сриједу бити одржан јер нијесу саслушани потенцијални нови свједоци о убиству Јовановића, пише портал РТЦГ.

“Убиство Душка Јовановића је камен о врату правној држави Црној Гори. До потпуног расвјетљавања тог убиства правни систем је са великом празнином односном рупом. Комисија која се бави праћењем истрага о нападима на новинаре дошла је до сазнања да неке процедуре нијесу урађене како треба и да неки свједоци нијесу ни саслушани. Од јануара ове године немамо одговор од тужилаштва да ли су препоруке комисије испоштоване, односно немамо одговор на питање да ли су особе које су директно везане кроз одређене радње и која могу бити валидни свједоци у случају убиства Душка Јовановића нијесу саслушани. Четири мјесеца од тужилаштва ни трага ни гласа”, казао је Миљанић.

Казао је да су у Влади сагледали цјелокупну ситуацију и за сриједу је заказана сједница у “глувој соби”.

“На коју си позвани в.д. врховног тужиоца (Татјана Беговић) и тужилац из Вишег тужилаштва којег ће она делегирати, директор Управе полиције (Никола Терзић), начелних Специјалног полицијског одјељења (Предраг Шуковић), два тужиоца из комисије и директор АНБ-а (Борис Милић). Отворићемо карте да видимо ко не ради свој посао или ко опструира, што је гора варијанта. Јер ако већ толико времена немате јасан одговор, поставља се питање зашто постоји Комисија која се бави праћењем истрага о нападима на новинаре”, казао је Миљанић.

Подсјетимо, владина Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама напада на новинара препоручила је јануару ове године истражним органима да у оквиру истраге о убиству Душка Јовановића поново саслушају бившег шефа подгоричке полиције Милана Вујановића, ради утврђивања шта се десило са службеном забиљешком сачињеном током саслушања Дамира Мандића, у којој се описује како је изведен тај злочин.

Препорука је и да се саслуша Иван Ђукић као свједок, а поводом његовог разговора са особом која је довела “Голф 3” код Уроша Марчетића ради затамњења стакала, да ли ту особу познаје, уз понуду за полиграфско тестирање. Комисија посебно проблематизује што није било правих напора да се сачини фоторобот или обави радња препознавања особа која је довела “Голф 3” из које је касније пуцано на Душка Јовановића.

Извор: Дан