„Новинари су важни“: Савет Европе покреће кампању за безбедност новинара

Хајка на Драгану Шћепановић појачана, полиција тврди да брине о новинарки
14/10/2023
Седам деценија “Новости”: Свједок времена и људских судбина
16/10/2023
Хајка на Драгану Шћепановић појачана, полиција тврди да брине о новинарки
14/10/2023
Седам деценија “Новости”: Свједок времена и људских судбина
16/10/2023

Кампања, за коју се очекује да ће трајати до краја 2027. године, бави се континуираном деградацијом слободе штампе широм Европе, која се огледа у све већем броју случајева насиља и застрашивања новинара и некажњивости прекршилаца.

Платформа Савета Европе за промовисање заштите и безбедности новинара извештава о овом тренду годинама: регистровала је више од 1.600 упозорења у вези са озбиљним претњама безбедности новинара и слободи медија у Европи од 2015. године.

Генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић рекла је: „Готово је немогуће замислити праву демократију без разноврсних и независних медија који делују као „јавни чувари“ и генеришу јавну дебату. Кампањом желимо да помогнемо владама да заштите новинаре како би могли да раде свој посао без непотребног мешања, без застрашивања и насиља, и да обављају своју суштинску улогу у друштву.

Главни циљ кампање је унапређење безбедносних услова у којима новинари раде широм Европе, посебно кроз усвајање и спровођење националних акционих планова за заштиту новинара и унапређених правних и институционалних стандарда. Други кључни циљеви кампање су успостављање делотворних правних лекова на националном нивоу за решавање кршења слободе медија, унапређење истраге злочина против новинара и обезбеђивање одговарајућег санкционисања починилаца.

Кампања је углавном усмерена на новинаре, савете за штампу, организације активне у промовисању и заштити слободе медија, медије, судије, тужиоце, органе за спровођење закона, јавне службенике, политичаре, цивилно друштво и образовне институције, али ће допрети и до шире јавности.

Кампања је покренута првог дана међународне конференције организоване у Риги, у оквиру летонског председавања Комитетом министара Савета Европе, под темом „Перо је моћније од мача? Суочавање са данашњим изазовима за слободу изражавања и безбедности новинара”.

извор: унс