Прошле године у свијету погинуло 99 новинара, двије трећине у Гази

Градска ТВ: Владимир Оташевић изабран за директора
13/02/2024
Новинари на Давидовићевом гробу: За слободу новинарства вриједи живети
20/02/2024
Градска ТВ: Владимир Оташевић изабран за директора
13/02/2024
Новинари на Давидовићевом гробу: За слободу новинарства вриједи живети
20/02/2024

У свијету је прошле године погинуло 99 новинара или запослених у медијима, од којих огромна већина, њих 72, у изараелским нападима на Газу, саопштио је данас Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

То је један од најгорих резултата у годишњим билансима те невладине организације чије сједиште је у Њујорку и која већ 40 година извјештава о убиствима, затварањима, насиљу, цензури и пријетњама према новинарима и медијским радницима.

У свом годишњем извештају објављеном данас ЦПЈ је указао да је број новинара убијених на свијету током 2023. године порастао за 44 одсто у односу на претходну годину.

Од 99 погинулих, огромна већина (72) су били палестински новинари убијени у израелским нападима на Газу, док је, контраста ради, ван тог конфликта током 2023. убијено 22 новинара у 18 земаља, саопштио је ЦПЈ.

“Новинари у Гази су свједоци на првој линији фронта” рекла је шефица ЦПЈ Џоди Гинзберг у извјештају.

“Патње палестинских новинара у том рату ће имати трајне ефекте на новинарство, не само на палестинским територијама већ и даље одатле. Сваки убијени новинар представља напад на наше разумијевање свијета”, рекла је директорка те невладине организације која је такође забијележила убиство три либанска и два израелска новинара.

Према ЦПЈ до 7. фебруара ове године 85 новинара и медијских радника убијено је од 7. октобра 2023. године, када је нападом Хамаса на југ Израела отпочео рат. Од његовог почетка, у Гази је погинуло 28.576 људи, према подацима министарства здравља Хамаса.

ЦПЈ се већ 2023. забринуо због тога што се наслућивало да су представници медија постали мета израелске војске, сумњајући да је десетак новинара убијених у Гази циљано намјерно, што би, како је наведено, могло да представља “ратни злочин”.

Ван сукоба на Блиском истоку Филипини и Сомалија су земље гдје је погинуло највише новинара прошле године, упозорио је ЦПЈ, који је истовремено указао на значајно смањење броја новинара убијених у Мексику и у Украјини.

Међу погинулим у Украјини је видео координатор агенције Франс прес Арман Солдин (32) који је убијен током обављања својих дужности 9. маја у током руских напада на град Бахмут.