Тамара Вујовић: Експертска помоћ СЕ допринијеће изради квалитетнијих медијских закона

Данијела Поповић, омбдусман РТЦГ: Нападају ме, а ја независна
02/12/2023
РТЦГ објавила јавни конкурс за избор директора/ице ТВЦГ
08/12/2023
Данијела Поповић, омбдусман РТЦГ: Нападају ме, а ја независна
02/12/2023
РТЦГ објавила јавни конкурс за избор директора/ице ТВЦГ
08/12/2023

Савјет Европе спреман је да пружи додатну експертску помоћ Министарству културе и медија приликом израде медијских закона, што ће значајно допринијети добијању што квалитетнијих законских рјешења. То је саопштено током састанка министарке културе и медија др Тамара Вујовић и шефице канцеларије Савјета Европе за Црну Гору Лејле Дервишагић.

Вујовић је указала да Директорат за медије функционише са ограниченим кадровским капацитетима, наводећи ће један од приоритета бити и укључивање експертске помоћи из Савјета Европе.

Министарка је нагласила важност што хитнијег усвајања нових медијских закона, истичући да су они високо на листи приоритета Министарства културе и медија, али и нове Владе.

“Свјесни смо да сви актери у процесу израде ових закона не могу бити у потпуности задовољни понуђеним рјешењима, али желимо да у што ширем консензусу дођемо до компромиса и предложимо Скупштини што квалитетније медијске законе”, навела је Вујовић.

Саговорнице су размотриле могућност и додатне експертске помоћи радним групама за израду закона, која би дала важан допринос у процесу доношења нових законских рјешења.

“Важност регистровања портала и транспарентност власништва медија, забране медијске концентрације, кључни су елеменати за унапређење медијског сектора у Црној Гори”, сагласне су Вујовић и Дервишагић.

Дервишагић је истакла да је Савјет Европе спреман да подржи и пружи помоћ Министарству културе и медија у дефинисању нових норми приликом израде медијских закона.

Она је истакла и да је слобода изражавања од изузетне важности те нагласила важност сарадње и континуиране комуникације са Савјетом Европе, Европском комисијом, ОЕБС-ом и Уједињеним нацијама, као међународним организацијама спремним да понуде своје стручњаке у рјешавању сложених процедура.

“Јако је важна и регионална сарадња, јер оно што је ријешено у једној земљи може служити као добар примјер другима” , поручила је Дервишагић.

Осим медијских закона, на састанку је било ријечи и о измјенама закона у области културе, посебно оних који се односе на културну баштину.

Вујовић је навела да је свака подршка и искуство партнерских организација, али и земаља које се суочавају са сличним изазовима значајна за Црну Гору.

“Зато изражавам увјерење да ће инострани експерти који ће бити укључени у овај процес дати значајан допринос да се изврши квалитетна анализа сектора и предложе адекватна рјешења”, казала је Вујовић.

Саговорнице су разговарале и о значају Културних рута, програма Савјета Европе чији је примарни циљ јачање културне сарадње међу европским земљама, а у којима МКМ активно учествује.

Дервишагић је оцијенила да је важно у наредном периоду додатно промовисати и афирмисати значај овог програма за све земље учеснице.

Такође, на састанку се разговарало и о иницијативама за спровођење нових пројеката и активности, са посебним фокусом на питања која се односе на социјалну интеграцију РЕ популације.

извор: ртцг