Тамара Срзентић: Спроводићемо редовна истраживања јавног мњења

„Спутњик“: Злокобни Дритан о медијима, још да се пита хоће ли Сунце изаћи зором!
03/04/2022
Дуг пут до бенефицираног стажа, новинари да буду истрајни
05/04/2022
„Спутњик“: Злокобни Дритан о медијима, још да се пита хоће ли Сунце изаћи зором!
03/04/2022
Дуг пут до бенефицираног стажа, новинари да буду истрајни
05/04/2022

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија спроводиће редовна истраживања јавног мњења о штампаним медијима и порталима. Како су навели из Министарства, то је дефинисано информацијом о
почетку полугодишњег истраживања јавног мњења, коју је усвојила Влада.

“У Црној Гори не постоји званичан систем мјерења, који би показао читаност тих медијских формата и степен повјерења који грађани у њих имају”, казали су из Министарства.

Они су навели да, због чињенице да званична метрика не постоји, држава ни у једном тренутку нема информацију о стању на том дијелу медијског тржишта.

Ресорна министарка Тамара Срзентић је казала да ће истраживања помоћи да се створи боља слика о стању на тржишту штампаних медија и портала, на транспарентан и инклузиван начин.

“Истраживања ће се спроводити на основу упитника који ће бити дефинисан у сарадњи са медијском заједницом ”, казала је Срзентић.

Циљ је, како се наводи, да се добију информације о томе како грађани доживљавају медије, колико сматрају да су заступљене теме од јавногинтереса, као и шта недостаје. Из Министарства су казали да ће на основу тих инпута дизајнирати конкурсе преко Фонда за медијски плурализам и одговорити интересовању јавности.

Они су поручили да званична метрика није постојала ни за електронске медије који су у надлежности Агенције за електронске медије (АЕМ).

“Из тог разлога, АЕМ је почео са редовним истраживањима јавног мњења о ставовима грађана о телевизијама у Црној Гори, док се за наредни период планирају и истраживања јавног мњења која се односе
на радио станице”, рекли су из Министарств