УНЦГ: Осуђујемо полицијско саслушање Росандића, медијска комисија ДПС-а да не ствара партијске митове!

Медиа центар: Молимо РТЦГ да макар мало уозбиљи свој рад
15/08/2022
Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а посетила ужичке медије
21/08/2022
Медиа центар: Молимо РТЦГ да макар мало уозбиљи свој рад
15/08/2022
Оливера Милошевић, потпредседница УНС-а посетила ужичке медије
21/08/2022

Удружење новинара Црне Горе оштро протествује због полицијског саслушања Драгана Росандића,колумнисте и нашег члана, због текста на фејсбуку поводом трагедије на Цетињу. Јуче Белведер, данас Цетиње, постају новоидеолошки митови ДПС присталица о којима је дозвољено причати и писати само оно што њима одговара. ДПС и његове присталице стварају нову идеолошку комисију, сличним онима из комунистичког доба, гдје само једна страна има право да каже шта хоће, док друга не смије ни слова да напише, а уколико се усуди да то уради, одмах се зове полиција и покреће се медијска хајка против неистомишљеника. Ваљда није потребно посебно истицати колико је то противно свим новинарским правилима и колико се тиме ограничава слобода говора, о којима бивша владајућа странка и њени “хероји” говоре на свакоме ћошку, а заправио се придржавају старе опробане удбашке максиме да су сви који не мисле као они издајници и страни плаћеници.

Према ставу УНЦГ у колумни Драгана Росандића нема ничег увредљивог нити говора мржње. Он је својим препознатљивим стилом означио главне кривце за цетињску трагедију и о њима саопштио свој став. Уколико се то некоме не свиђа, нема разлога да због тога зове полицију и подноси пријаву. Различитост ставова је једно од основних права слободе говора и без њих нема ни слободе, а посебно нема новинарске професионалне слободе!

Очигледно да је бивши режим формирао идеолошку комисију која има задатак да прати шта се пише у новинама, али и на друштвеним мрежма и да реагује и оптужи све који им се не свиђају за велеиздају и колаборацију са окупатором.  Данас је на њиховој мети Росандић, а сјутра ће бити неко други, односно сви они који не гаје у њедрима мит о Белведеру и Цетињу.

УНЦГ схвата сву озбиљност тренутка након незапамћене трагедије на Цетињу, али нико не смије, па ни идеолошка комисија ДПС-а, да спречава полемику о тим темама и изражавање различитих ставова.. Уколико у Црној Гори то постане правило, очигледно да се новинарима, посебно онима који нијесу по вољи бившег режима, припрема медијски Голи Оток са модерним методама ревидирања и ограничавања слободе говора и слободе штампе!

УНЦГ упозорава на двоструке аршине полиције, али и праксе владајућих и бивших функционера. Наиме, годинама уназад са појединих ДПС портала и из пера добро познатих колумниста шири се отворена мржња и хајка на Србе и они се називају најпогрднијим називима. Није поштеђена ни Српска православна црква и њени свештеници се називају свакаквим погрдним именима, док се о личностима из црногорске историје говори све најгоре. У том смислу треба поменути примјер овогодишњег добитника 13-јулске награде. У УНЦГ нијесмио примјетили да се због тога неко посебно узнемирио или да је дотичног добитника звао у полицију због прикупљања обавјештења и достављања тужилаштву. А било је небројено пута разлога за тако нешто, али реакција надлежних је изостала. Наравно, УНЦГ не позива полицију ни да реагује у таквим случајевима, јер је на медијској заједници да сама дефинише новинарски кодекс и утиче на његово поштовање.  А у закону је јасно дефинисано када се у медијкску политику може умијешати казнена државна политика!

УНЦГ ће пажљиво пратити данашњу и остале хајке на такозване неподобне новинаре и томе ће обавијестити и надлежне међународне институције. УНЦГ ће поредузети у складу са својим могућностима све што треба да заштити слободу говора, али и своје чланове. УЗ то УНЦГ упозорава да се мора ставити тачка на идеолошке медијске ДПС комисије и позива колеге и из осталих удружења да заједнички пронађу метод како да сами себе сачувамо и не кршимо професионални кодекс, него се придржавамо његових правила.

УНЦГ упозорава да се новинари због својих ставова не смију саслушавати у полицији и та служба има много паметнијих ствари да ради, него да се тиме бави. Уколико се некоме не свиђа некки текст не мора ни да га чита. Сигурни смо да ће лако наћи медијско штиво које му одговара, а за оно друго нема потреба да зове полицију!