ХУМАНОСТ НА ДЈЕЛУ НОВИНАРА “ЈЕДИНСТВА”

Посттелевизијско доба и нова цензура
11/12/2023
Утврђен Предлог закона о измјени Закона о националном јавном емитеру РТЦГ
12/12/2023
Посттелевизијско доба и нова цензура
11/12/2023
Утврђен Предлог закона о измјени Закона о националном јавном емитеру РТЦГ
12/12/2023

Самохрани отац Зоран, живи са седморо деце од којих је шестогодишња Наташа тешко болесна. На инцијативу новинарке која прати овај крај Соње Ивковић, брзо су реаговали сви запослени у “Јединству” и сакупили средства за помоћ овој сиромашној породици. Посетили смо ову породицу и уручили им хуманитарну помоћ у храни, одећи, хигијенским средствима, играчкама за децу, кућним апаратима, постељини…Кажу „ живот некоме мајка, а некоме маћеха“. Ако је судећи по ономе што се може видети у вишечланом домаћинству породице Стојановић из села Босца које се налази у побрђу источно од Косовске Каменице, с пуним правом се може рећи да је њима живот, заиаста маћеха. Зоран ( 49) је самохрани отац који живи нимало лаким животом са седморо деце, шест девојчица и једним дечаком. Његов Брат Блашко, који је живео под истим кровом са њима, преминуо је након краће болести прошлог месеца. Иначе Стојановићи су расељена лица. Албански екстремисти су их протерали из њиховог дома 1999.године из села Ферићеја. Најстарија Зоранова ћерка Јелена ( 21) је недавно напустила породични дом и осамосталила се. Са њим су остале тринаестогодишње близнакиње Маја и Ана, једанаестогодишња Ивана , Кристина која има осам година, шестогодишња Наташа и четверогодишњи Милош. Мајка их је напустила пре две године, удала се за другог човека и формирала нову породицу. Највећи проблем овог вишечланог домаћинства је то да их осим немаштине притиска и болест. Наиме ппестогодишња Наташа је девојчица која болује од тешког облика дечје парализе. Није у могућности да хода, говори и не може сама да се храни, а уз то не може да једе чврсту храну. Новчана примања која Стојановићи добијају на име дечјег додатка и социјане помоћи су недовољна за све потрепштине за ово домаћинство.
Новинари нашег листа Јединства, са уредницом и директорицом Радом Комазец посетили су ову сиромашну породицу и уручили им хуманитарну помоћ у храни, хигијенским средствима, кућаним апаратима, гардероби, постељини, играчкама. Радости деце и њиховог оца није било краја, јер како је том приликом казао Зоран, нарочито су им добродошли кућни апарати међу којима су блендер, миксер и апарат за загревање млека. То ћ им, пре свега, користити за припремање хране за малу Наташу, која отежано гута те је блендирање хране неопходно. Међу намирницама које су уручене од стране наших новинара нашла се и специјална дечја храна, такође, за малену Наташу.
Зоран нам се са сузама у очима захвалио, али такође и дечица.
Иначе, ово је само једна у низу хуманитарних акција оваквог карактера новинара „Јединствфо“сиромашним породицама, нарочито онима са више деце. Небројано пута до сада наши новинари прикупљали су храну, одећу, хигијенска средства и остало за сиромашна домаћинства, али, такође, својим извештавањем анимирали и друге укључујући и надлежне установе да реагују у случају потребе за помоћи сиромашним породицама широм Косова и Метохије.
-Наши новинари су стално присутни на терену и у најудаљенијим и најизолованијим срединама и много пута до сада, уз то што пишу о положају наших људи у покрајини учествују и у обезбеђивању материјалне помоћи за најугроженије. Драго нам је да смо изазвали осмех на лицу дечици породице Стојановић. Истовремено, веома нас је ганула сиутација коју смо тамо видели, посебно болест мале Наташе. “Јединство” је гласило народа, и наши новинари су у служби обичног малог човека. Ову акцију је покренула новинарка Соња Ивковић, која је најбољи и највернији хроничар српског народа на Косову и Метохији. Наставићемо да помажемо у границама наших могућности и друге сиромашне породице на КиМ – казала је Рада Комазец.
С.И.