Јавни сервис новогодишњи програм снима у БиХ: Лоше планирање ”преселило” РТЦГ у Вогошћу

Приштина, конференција: Пораст дезинформација у дигиталном свијету
30/11/2022
Ранко Павићевић: Четири деценије у новинарству, 30 година у култури!
05/12/2022
Приштина, конференција: Пораст дезинформација у дигиталном свијету
30/11/2022
Ранко Павићевић: Четири деценије у новинарству, 30 година у култури!
05/12/2022

Новогодишњи програм Јавног сервиса за дочек 2023. године први пут у историји те куће снимаће се ван наше државе, у Општини Вогошћа у Босни и Херцеговини, пише Побједа.

Ово је за Побједу потврдио први човјек те медијске куће Борис Раонић. Казао је да је разлог за то што су трошкови у тој земљи много нижи од оних које би платили да су програм снимали у Црној Гори.

“Снимамо у Сарајеву, јер је јефтиније него у Црној Гори и то скоро три пута. Износ је испод оног који је предвиђен финансијским планом”, навео је Раонић за Побједу.

Финансијским планом за ову годину је предвиђено да се за новогодишњи програм утроши 110.000 еура.

Без одговора

Генерални директор Јавног сервиса није прецизирао која је цифра у питању, али како Побједа незванично сазнаје, раније је за стварање овог програма било потребно издвојити око 30.000 еура, а сада та цифра износи оквирно 13.000 еура.

Том медију речено је да толико кошта комплетна продукција, камере, режија, монтажа, расвјета, шминка…

Побједа није успјела да добије званичне одговоре на питања како би јавност информисали о томе како је замишљен овогодишњи програм, колико ће дана трајати снимање, због чега се програм није снимао у једном од студија РТЦГ… Према информацијама, претходна снимања су трајала десетак дана.

Директорица ТВЦГ Марија Томашевић није жељела да одговори на питања. Кратко је казала да нема времена, те да нема коментар.

Извори Побједе наводе да је у питању лоше планиран буџет и програм, те да је питање како је избор пао на студио у Сарајеву и да ли је расписан тендер за ту услугу.

Новогодишњи програм за дочек 2022. године сниман је у Бандићима, а техничку подршку је пружио „Филмски студио Драгутиновић“. ТВЦГ је за лед зид који је неопходан да би се снимила ова врста програма плаћала око 10.000 еура, сценографија је коштала близу 5.000 еура, а најмање три до четири хиљаде ишло је на хонораре пјевачима и глумцима који су учествовали у новогодишњем програму ранијих година. Снимање је трајало десетак дана.

Казали су да ове године нијесу могли да снимају у њиховом студију јер су простор изнајмили новој црногорској телевизији „ЕТВ“.

Нико од оних званичника није желио да објасни због чега се ван државе снима програм куће која годишње добија 16 милиона из буџета.

Нове околности

Један од саговорника је казао да Јавни сервис не треба да штеди паре, већ да у сопственој продукцији сними програм, па ако уштеди новац, тим боље. Казао је да, као дугогодишњи учесник у раду ове куће, мисли да није нормално да уз људске и кадровске ресурсе које имају у Црној Гори, то траже у било којој држави у региону.

“Јавни сервис није комерцијална телевизија па да тражи повољне понуде за снимање, већ да треба да употријеби оно што има на располагању”, сматра он. И раније је био случај да се у студију ТВЦГ снима новогодишњи програм и да то раде запослени у Јавном сервису, с изузетком технике коју су морали да изнајме јер је нијесу посједовали.

Тврди да сада, након дигитализације, студио може да се размјести за неколико сати и да се направи сценографија за нови програм.

“Питање је за шта се штеде паре кад имају обавезу да сниме новогишњи програм у сопственој продукцији”, каже саговорник Побједе.

Студио од 600 квадрата није подобан

Јавни сервис је завршио процес дигитализације вриједан 17 милиона еура што га издваја од свих у региону. Поставили смо питање зашто је, поред студија од 600 метара квадратних којим располаже РТЦГ, донијета одлука да се програм снима у другој земљи.

Један од разлога, како је Побједи казао други саговорник, је лоше планирање. Упркос дигитализацији, новогодишњи програм не може да се сними у ТВЦГ јер би у том случају морали да угасе емисије у „приме тиме“ термину, снимање Јутарњег програма, емисије „Дневна соба“ и још неке које се снимају у том студију.

Рјешења за сценографију и комбиновање студија, те планирање снимања у РТЦГ нијесу нашли. Додатни проблем је и Мундијал који траје до 18. децембра, па би се закаснило, јер се и те емисије емитују из истих студија.

“Да би запослени намонтирали све и поставили сценографију треба им времена, а морате узети у обзир да се снимање Свјетског првенства у фудбалу завршава тек 18. децембра. Не можете да очекујете да толики посао раде тако касно јер ко ће тада да дође и да снима”, казао је саговорник.

У Црној Гори осим Драгутиновића сличне услуге пружају и „ПГ соунд“ и ,,М соунд“, али да је цијена повољнија ако се пође у БиХ.

“Ни у Београду немате снимање ове врсте програма у студију РТС-а већ се иде у студио на Кошутњаку. Морате имати посебну изолацију, конструкцију за качење расвјетних тијела, десет камера… Да је ангажована техничка подршка која ће доћи у ТВЦГ цифра би била већа него да се искористи продукција из студија Вогошће “, навео је извор Побједе.

На крају се поставља питање по којим цијенама се изнајмљује техничка и продукцијска подршка кад нам је јефтиније да идемо да програме снимамо у државама у региону и како то да се за 10 дана снимања у иностранству плаћа 13.000 еура.