Једна трибина, два погледа

Игор Дамјановић сјутра у Будви говори о рату Русије и Украјине
28/08/2022
Вечерас у Српској кући у 20. сати: Трибина „Рат у Украјини из угла ратног репортера Игора Дамјановића“!
01/09/2022
Игор Дамјановић сјутра у Будви говори о рату Русије и Украјине
28/08/2022
Вечерас у Српској кући у 20. сати: Трибина „Рат у Украјини из угла ратног репортера Игора Дамјановића“!
01/09/2022

У Будви синоћ је одржана трибина Игора Дамјановића, ратног репортера, о збивањима у Украјини. Дамјановић је рекао шта мисли о рату у тој земљи, говорио о својим искуствима са ратишта и нагласио да рат није почео изненада и из чистог руског хира, него да се све припремало дуго, а понајвише од 2014. године. 

Интересантиније од саме трибине је третман тог догађаја у ДПС медијима. Данима прије трибине најваљивали су скуп у Будви као провокацију,а поједини активисти Грађанскиг покрета 21. мај обећали су да ће присуствовати представљању новинарских прилога Игора Дамјановића о рату у Украјини. И дошли су! Љубо Филиповић и Александар Зековић били су у публици.

Уочи саме трибине преко ДПС медија Филиповић и Зековић су се огласили на ЦДМ-у, као и на фејсбуку, гдје су објаснили да су синоћ дошли на поменути скуп да би изразили мирни протест против проруске пропаганде. Чак су примјетили да су на скуп дошли ненаоружани и да се надају да неће бити сукоба! Као да су их прижељкивали, па су чак истакли да су око мјеста догађаја примјећене полицијске снаге! Чим је трибина почела њен старт је приказан на ЦДМ-у! 

Трибина је протекла мирно, неколико грађана Украјине поставили су питања Дамјановићу и истакли да они нијесу нацисти и нијесу били задовољни, што је и било очекивано, са његовом погледом на рат у њиховој земљи. Питање је поставио и Љубо Филиповић и то секретару Удружења новинара Црне Горе, а добио је и одговор!

Оно што иритира, барем мене, је та стална потреба дијела јавности, у овом случају поменутих активиста ГП, да од свега направе неку тобожњу провокацију. Њихово истицање да су дошли ненаоружани сугерише да је можда неко на трибини био наоружан, а нијесам примјетио да су на било који начин ометали ток трибине – иако су рекли да су мирно протестовали! Можда и јесу уколико протестом сматрају сједење за хотелским столом и испијања сокова! И константно снимање телефоном!

Зашто се у оваквим ситуацијама подиже атмосфера и преко ДПС медија плаше грађани тобожњим могућим сукобима? Нијесам примјетио на трибини у којој сам учествовао као представник УНЦГ, било каква милитантна понашања или руска навијања. Дамјановић је представио свој новинарски рад из Русије, некоме се то свидјело, некоме није и идемо даље!

Остаје, ипак, питање зашто неки активисти ГП 21. мај од свега желе да направе провокацију. Нико их синоћ није провоцирао или ја то барем нијесам видио и били су у прилици да поставе питања. Нијесам примјетио и да су били незадовољни одговором, напротив, али преко ЦДМ-а је, захваљујући баш њима, отишла слика о том скупу као безбједоносно критичном догађају, којем је чак и присуствовала полиција! Пошто полицију нијесам видио или их барем нијесам препознао, након трибине сам питао Зековића гдје они видјеше полицију? Рекао ми је да је у близини хотела било паркирано полицијско возило и да је у њему било петанестак полицајаца, што у униформи, што у цивилу! Очигледно да је Зековић у њихов распоред био много упућенији од учесника трибине, барем мене који сам се више пута освртао око себе да бих примјетио полицајце, али и поред најбоље воље нијесам их уочио, па сумњам да их је уопште и било. Ипак, Зековић и Филиповић тврде да били присутни! Изгледа да су са њиховом радом и изгледом много боље упознати од мене! 

Овакве трибине су потребне Црној Гори, а посебно поменутим активистима и њиховом присталицама. У нормалној атмосфери приказана су два погледа на рат у Украјини, било је мало страсти, посебно од грађана Украјине, али све се завршило у миру и сазнању да се о тако осјетљивом темама мора разговарати, а да се при томе уважавају различити погледи и ставови! Чему та ДПС припрема као да ће се на трибини десити неко чудо, да је можда неко наоружан и да је ту и полиција? Зашто од свега што им се не свиђа активисти ГП 21. мај праве провокације и преко ДПС медија најављују могуће сукобе? Зашто сматрају да се о рату у Украјине не смије чути ништа што долази из Русије, па и са прве линије фронта и из угла ратног репортера?

Надам се да им је синоћњи скуп показао да нема чега да се боје, барем не са стране оних који желе да чују и другу страну приче о рату у Украјини и да убудуће не доливају уље на ватру и то на ватру који саме пале. Још и у току трибине објавили су снимке са тог скупа и прокоментарисали на свој начин. Није био сензационалистички, али се у њима осјећало да им је било криво што се ништа озбиљније није десило и што на скуп није упала полиција! 

Углавном, синоћ се показало да се у Црној Гори може и треба о свему разговарати, поштујући различите ставове. Надам се да су то схватили Филиповић и Зековић и да ће њихових „мирних“ протеста бити што мање, а да ће много више бити уважавања друге стране и слушање шта она прича и за шта се залаже! Гарант да ће тада бити боље и нама и њима. До тада нека мало ГП 21. мај смањи емоције и на скупове који им се не свиђају не долазе са предубјеђењем да су провокативни и да ће на њима бити неког русваја! Можда ће га и бити, али уколико га они изазову!

 

Извор: српска24