Четврт вијека Радио Гораждевца: Медиј који је настао када су информације живот значиле

Нове кривичне пријаве у РТЦГ: Овог пута против Раонића, Дрљевића, чланова Савјета, али и двоје правника
10/10/2024
Репрезентативни синдикат РТЦГ: Јадранка Дробњак – синдикални вођа против другог синдиката
14/10/2024
Нове кривичне пријаве у РТЦГ: Овог пута против Раонића, Дрљевића, чланова Савјета, али и двоје правника
10/10/2024
Репрезентативни синдикат РТЦГ: Јадранка Дробњак – синдикални вођа против другог синдиката
14/10/2024

“Радио Гораждевац је свој сигнал пустио у етар октобра 1999. године из зграде ОШ ‘Јанко Јовићевић’, присетио се у разговору за Ким радио главни и одговорни уредник те куће Дарко Димитријевић. Он је додао да је то било време када су његовим слушаоцима информације биле животно важне.

“Имали смо свакодневно бомбардовање Гораждевца. Тада није било интернета, као данас. Док су падале све те гранате, људима је било важно да чују када им стиже хуманитарни конвај, када се нешто дешава”, рекао је он.

Радио Гораждевац данас, према његовим речима, “уз још пар медија игра веома важну улогу у информисању српског становништва на Косову”.

“Чујем да кажу – славите 25 година постојања. Али, ми не славимо, већ обележавамо 25 година преживљавања”, додао је Димитријевић.

Локални медији примарни извор информација

“Тешко је извештавати као локални медиј јер сте део заједнице. Поновићу једну реченицу коју је рекао један мој колега – ‘пишете о људима са којима купујете хлеб’”, казала је нвоинарка Ана Марија Ивковић за Ким радио.

Она је додала да су локални медији на свој начин јако важни.

“Да нема локалних медија, верујем да многе информације не би дошле до националних и регионалних медија. Захваљујући локалним медијима ми имамо врло потресне снимке са терена, некад врло потресне информације. Али, да нема локалних медија не би било ни информација. Пре свега, не би било истине”, додала је Ивковићева.

Да су локални медији веома важни сматра и Ардита Зејнулаху из Асоцијације професионалних електронских медија Косова (АМПЕК).

“Поготово у данашње време, када је много лажних вести и дезинформација. Зато је важно да заједнице имају вести од локалних медија”, казала је она.

Додала је и да је Радио Гораждевац веома важан.

“То је један од најпрофесионалнијих локалних медија”, навела је она за Ким радио.

Мештанин Гораждевца Бојан Радуловић је казао да са редакцијом Радио Гораждевца увек има одличну сарадњу.

“Радио Гораждевац је медији који нама пружа информације, обавештава нас о многим стварима. Водим фолклорни ансамбл у Гораждевцу и околини, односно децу из метохијског дела, а сарадња са Радиом Гораждевац је увек била на високом нивоу”, казао је он.

Данашње обележавање 25. годишњице успешног рада и постојања Радио Гораждевца пред око стотину људи заокружено је новинарским панел дискусијама на теме: “Шта ће нам локални медији када имамо друштвене мреже” и “Извештавање између ровова”.