Виши суд: Раонић незаконито реизабран за генералног директора РТЦГ

Репрезентативни синдикат РТЦГ: Јадранка Дробњак – синдикални вођа против другог синдиката
14/10/2024
Репрезентативни синдикат РТЦГ: Јадранка Дробњак – синдикални вођа против другог синдиката
14/10/2024

Виши суд у Подгорици потврдио је одлуку Основног суда према којој је Борис Раонић незаконито реизабран за генералног директора Јавног сервиса, сазнаје портал ЕТВ.

Тиме је потврђено да Савјет РТЦГ није спровео претходну правоснажну пресуду о незаконитом избору Раонића из 2021.

Другостепену пресуду донијело је вијеће састављено од предсједника, судије Милорада Маротића и чланова Марка Благојевића и Марије Бошковић, а по тужби Срђана Човића који је тужио Јавни сервис због незаконитог наименовања Раонића 1. јуна 2023.

Ово је друга по реду другостепена пресуда по којој је Раонић незаконито наименован за генералног директора у јуну прошле године.

Суд је, одлучујући о тужби Николе Марковића, у априлу донио пресуду којом је поништена као незаконита одлука РТЦГ о наименовању Раонића.

У пресуди од 30. априла, по тужби Човића, Основни суд је констатовао, а Виши суд потврдио да оспорена одлука о наименовању Раонића не садржи образложење који критеријуми су превагнули у његову корист, у односу на остале кандидате.

– … И поред неспорне чињенице да чланови Савјета имају дискрециона овлашћења да бирају између кандидата који испуњавају услове, за своје одлуке морају постојати јасни критеријуми и разлози који опредјељују подршку неком од кандидата – писало је у пресуди.

Суд је, између осталог, констатовао и да Борис Раонић, на дан расписивања конкурса у јуну 2021. године, па и 6. августа исте године када је изабран за директора, није испуњавао услове који се тичу радног искуства, сходно члану 50 Закона о јавном емитеру.

Суд је утврдио да је Раонић дипломирао на Правном факултету 2018. године, те да је јасно да није испуњавао услов који се односи на десет година радног искуства у нивоу квалификације ВИИ1 нивоа образовања.