Од данас РТВ Никшић у новом објекту: Наш град-наша Телевизија

РТЦГ мора да изабере омбудсмана, већина медија није упозната са медијском саморегулацијом
22/10/2024
РТЦГ мора да изабере омбудсмана, већина медија није упозната са медијском саморегулацијом
22/10/2024

У Никшићу је данас велики дан и није то фраза, нити дескриптиван приступ једном дану већ истина, а потврђује је отварање нове зграде Радио телевизије Никшић.

Велики дан је био и 1898. Када је у Никшићу штампан први број листа Невесиње, и 1944. када је штампан први број Побједе, и 1961. када су се појавиле Никшићке новине и 1973. када је отворен Радио Никшић и 1995. када је отворена Телевизија Никшић.

Сви ти догађаји су године у којима су се десили чинили великим.

И зато је 23. октобар 2024.године велики датум.

Подсјећамо, зграда Радио телевизије Никшић у улици Ника Миљанића на простору од око 2.000 метара квадратних изграђена је у Дому револуције.

По оцјени зналаца савремене медијске сцене спаде у ред најопремљенијих у региону.

Свечаност поводом отварања могли сте пратити уживо на програму Телевизије Никшић, порталу РТНК и нашем Yоутубе каналу.

Након готово три деценије рада, Радио-телевизија Никшић коначно добија радни простор какав заслужује. Уједно показујемо да умјесто запуштености и рушења, Дом револуције у центру Никшића који је на то чекао такође деценијама, напокон добија своју сврху, казао је премијер Црне Горе Милојко Спајић.

Спајић је данас отворио нови објекат РТНК и том приликом казао да су медији слободни и да раде професионално.

„Посебан је значај јавних емитера који говоре о темама и проблемима који се тичу грађана у локалним заједницама. Радио-телевизија Никшић најстарије и највећи локални емитер у држави али је уједно превазишао карактер локалног јер доноси актуелности и из Жабљака, Шавника, Плужина и Даниловграда. Од прошле године гледа се и у цијелој држави. На челу са Савјетом и директором Радио-телевизија Никшић постиже значајне резултате о чему свједочи чињеница овогодишњег добитника Награде ослобођења Никшића за изванредне резултате која је постигла ваша кућа, управо господин Никола Марковић. Захвални смо вам што свакодневно помажете да будемо одговорнији и транспарентнији. Такође. захвални смо на одаберу кључних друштвено-одговорних тема да се као друштво одбранимо од лажних информација ко их је превише ових дана“, истакао је Спајић.

Ковачевић: Нова зграда симболизује нову еру информисања и медијске слободе у нашем граду

Са посебним задовољством данас стојим пред вама у овом важном и свечаном тренутку – отварању нове зграде Телевизије Никшић у Дому револуције. Ова зграда није само нова адреса за наше локалне медије; она симболизује нову еру информисања и медијске слободе у нашем граду. Она је доказ да се велики пројекти, од виталног значаја за нашу заједницу, могу остварити уз одговорност, посвећеност и јасан циљ, казао је на данашњој свечаности поводом отварања нове зграде РТНК предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Овај пројекат, вишемилионске вриједности, покренут и завршен у току актуелног мандата, према његовим ријечима, представља заједнички труд многих – од оних који су донијели визионарске одлуке до стручњака и радника који су га провели у дјело.

„Упркос бројним изазовима, успјели смо да у срцу Никшића, у Дому револуције, изградимо модеран и функционалан простор који ће служити не само медијским радницима, већ и грађанима Никшића. Наша телевизија сада добија савремене услове за рад, простор који ће подстаћи креативност, иновацију и професионализам“, навео је Ковачевић.

Вуковић: У нову зграду усељава слободан медиј – глас грађана, симбол транспарентности и одговорности
Данас, када стојимо пред новим симболом промјена и напретка Никшића, са неизмјерним поносом се присјећам јесени 2021. године када смо кренули у овај подухват. Многи тада нијесу вјеровали. Али ми нијесмо одустали јер смо знали да не градимо само нову зграду, и да не уређујемо само дио Дома револуције, већ да суштински стварамо свједочанство много дубље трансформације која је захватила наш град и цијелу нашу заједницу, казао је Немања Вуковић, предсједник Скупштине општине (СО) Никшић на свечаности поводом отварања нове зграде РТНК.

Како је казао, годинама уназад, Радио-телевизија Никшић радила је у условима који су били испод сваког стандарда – стара зграда, застарјела опрема, ограничени ресурси. Ипак, и поред свих тешкоћа, у посљедње три године, нагласио је Вуковић, постала је истински сервис грађана и медиј којем се вјерује.

„Сада, са великим задовољством можемо рећи да у нову зграду, вриједну готово 5 милиона еура, усељава слободан медиј – глас грађана, симбол транспарентности и одговорности. Више нема цензуре, нити скривања истине“, навео је он.

Радио-телевизија Никшић, како је казао, данас припада свима.

Марковић: Отварамо ново поглавље и исписујемо најсвјетлије странице у историји, највриједније што РТНК има су људи
Послије 29 година отварамо ново поглавље и исписујемо, вјерујем, најсвјетлије странице у историји Радио – телевизије Никшић, нова зграда на неколико хиљада квадрата и најсавременија опрема којом данас по први пут реализујемо програм, остварење су сна бројних генерација новинара и осталих у локалном јавном сервису, казао је на данашњој свечаности поводом отварања нове зграде РТНК директор Никола Марковић.

Како је истакао, послије 23 мјесеца мукотрпног рада успјели смо да преточимо у дјело идеју која је деценијама чекала да из сна пређе у јаву.

„Поносни што је баш ова генерација у Радио-телевизији то остварила, желимо да свој успјех подијелимо са онима који су осмислили ову идеју, који нијесу дали да се угаси, са свима који су себе уткали у овај колектив, јер успјех и радост имају смисла само ако се дијеле и ми то данас чинимо“, навео је Марковић.

Свечаности присуствују бројни амбасадори, министри, представници политичких партија, вјерских организација, невладиних организација, културни посленици…