Дритан Абазовић саслушан у предмету убиства Душка Јовановића: Тајне агенте су сви помињали

Убиство Душка Јовановића: Тужитељка позвала Абазовића да саопшти сазнања о умијешаности Лазовића
11/06/2024
За подстицање плурализма и разноврсности медија 538,8 хиљада евра
13/06/2024
Убиство Душка Јовановића: Тужитељка позвала Абазовића да саопшти сазнања о умијешаности Лазовића
11/06/2024
За подстицање плурализма и разноврсности медија 538,8 хиљада евра
13/06/2024

Бивши премијер казао због чега је тражио саслушања некадашњих оперативаца АНБ-а Зорана Лазовића и Душка Голубовића. Тврди да је тужитељки објаснио да су се та имена помињала у свим информацијама које је добијао као кординатор безбједносних служби, а касније и као премијер

Кроз оперативне информације што сам добијао као кординатор безбједносних служби, а касније и премијер, а које се тичу убиства Душка Јовановића, стално су се, између осталих провлачила два имена – Зоран Лазовић и Душко Голубовић.

То је казао бивши предсједник Владе Дритан Абазовић, након што је јуче пред тужитељком Данком Ивановић Ђерић објашњавао због чега је јавно инсистирао да се у истрази убиства власника и уредника листа “Дан” наложи хитно саслушање бившег безбједњака Лазовића.

Он “Вијестима” није прецизирао у ком контексту су помињана та имена.

“Чини ми се да препознајем вољу тужитељке Ивановић Ђерић да ово доведе до краја и радује ме што је случај убиства Јовановића баш код ње. Мислим да ће дати све од себе да га помјери са мртве тачке. Одговорио сам на питање због чега сам баш сад поменуо колико је важно саслушање Лазовића, јер ме на то, својом објавом подстакла истраживачка новинарка Радио телевизије Републике Српске Наташа Миљановић Зубац. Рекао сам јој да су се информације и оно на шта је она алудирала, поклопиле са подацима које сам као координатор безбједносног система и тада потпредсједник Владе, а касније и као премијер, добијао од неколико оперативаца служби безбједности, али и оних који су то могли знати. Сви они, листом, помињали су Лазовићево и још неколико имена. Није било моје да провјеравам те информације, већ да их прослиједим надлежнима што сам и чинио, тражећи од њих да се коначно, након двије деценије ћутања и прикривања, тај злочин расвијетли”, казао је Абазовић за “Вијести”.

Објаснио је и да је са тужитељком подијелио информацију о писму једног затвореника које је добио у прољеће 2021. године, а који је тражио разговор с њим “да би ми дао информације корисне за тај случај”.

“Након разговора, о томе сам обавијестио Виши суд и Више државно тужилаштво, али они су тада више одмогли, него помогли. Тужитељки сам јасно рекао чијом грешком није искоришћена понуда коју је држава добила, иако је већ тада убиство Јовановића могло бити расвијетљено. Мислим да је та прилика уништена због дубоке државе. Вјерујем да ће поступајућа тужитељка учинити све да добије потпуне информације. Наглашавам да не очекујем да Лазовић сарађује са тужилаштвом, али је веома значајно саслушати га у том предмету”, рекао је лидер Грађанског покрета УРА.

Абазовић је прије неколико дана позвао је врховног државног тужиоца Милорада Марковића да изда обавезујуће упутство како би се у истрази убиства новинара саслушао дугогодишњи тајни агент Зоран Лазовић.

“Оперативне информације и раније су говориле да би Зоран Лазовић и још неке особе из тадашње службе безбједности могле дати веома значајне одговоре на питање ко је убио Душка Јовановића”, рекао је Абазовић тада.

Новинар и некадашњи посланик убијен је 27. маја 2004. године – хицима из аутоматског оружја покошен је када је изашао из редакције дневног листа чији је био власник.

Правда касни 20 година
За учешће у убиству Јовановића осуђен је једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора.

Осим извршилаца и налогодаваца тог убиства правди измичу и они који су истрагу водили тако да се истина никада не утврди. Није утврђено ни ко је одговоран за то што готово двије деценије нема озбиљнијих резултата.

Прошле године у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, у тој истрази, саслушано је неколико особа, међу којима и Весна Меденица, која је била врховни државни тужилац када је Јовановић убијен.

Она је исказ дала у истрази отвореној 2021. године, којом руководи тужитељка Ивановић Ђерић.

Након саслушања, њен правни заступник, адвокат Здравко Беговић, казао је за “Вијести” да је Меденица дала исказ у својству свједока и да он није присуствовао том саслушању.

“Из комуникације са њом могу рећи да је јуче дала све податке које је тада добила од истражних органа. Задовољна је чињеницом да се наставља истрага и очекује да се успјешно оконча”, изјавио је Беговић у јуну прошле године.

У својству свједока претходно је са саслушан и некадашњи директор Управе полиције Веселин Вељовић.

Он се, наводно, изјашњавао на околности нестанка службене забиљешке у којој су службеници УП након хапшења јединог осуђеног за саучесништво у том убисту Дамира Мандића уписали све што им је те ноћи испричао.

Први црногорски полицајац прије неколико година је саопштио да је убиство Јовановића оперативно ријешено, односно да полиција зна ко је то урадио, али да нема материјалне доказе.

Средином септембра 2019. године рекао је да је умор надлежног тужиоца у ноћи ликвидације разлог што до краја није расвијетљен случај убиства власника “Дана” и што је тај предмет неповратно изгубљен.