За подстицање плурализма и разноврсности медија 538,8 хиљада евра

Дритан Абазовић саслушан у предмету убиства Душка Јовановића: Тајне агенте су сви помињали
12/06/2024
Преминуо један од руских новинара, рањених у украјинском нападу на Горловку
14/06/2024
Дритан Абазовић саслушан у предмету убиства Душка Јовановића: Тајне агенте су сви помињали
12/06/2024
Преминуо један од руских новинара, рањених у украјинском нападу на Горловку
14/06/2024

Савјет Агенције за електронске медије (САЕМ) је донио одлуку о расподјели више од 538,8 хиљада ЕУР из Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија комерцијалним и непрофитним електронским медијима за прошлу годину.

Одлуком је, како је саопштено из Агенције за електронске медије (АЕМ), расподијељено 538.821 еура за повећање обима, структуре и разноврсности понуде садржаја посвећених тематским областима од јавног интереса (грантови за емитере).

Наводи се да се додијељени грантови односе на 35 програмских садржаја за укупно 11 емитера – осам радијских и три телевизијска програма.

Међу њима су четири локална, четири регионална и три национална емитера.

На јавни конкурс је, како се додаје, поднесено 17 благовремених и једна неблаговремена пријава за грантове за емитере.

“Савјет Агенције је на сједници у уторак донио појединачне закључке којима је одбацио седам пријава за грантове за емитере”, каже се у саопштењу.

Наводи се да просјечан износ додијељених средстава по емитеру износи 48.984 еура, при чему највише је додијељено 143.305 еура, а најмање 3.990 еура.

Из АЕМ-а су рекли да просјечно додијељен грант има 23 емисије са просјечном дужином трајања емисије од 51 минут.

Додаје се да укупно трајање подржаних грантова износи 41.280 минута или 688 сата програма.

Како се додаје, једном емитеру је додијељено највише пет грантова.

У саопштењу се наводи да је најзаступљенија тематска област, која ће бити обрађена кроз шест програмских садржаја, област „Актуелне друштвене, политичке и економске теме “.

“Слиједе области: „Наука, култура, умјетност и образовање“, „Промоција пољопривреде и туризма“ и „Промоција здравља, спорта и здравих стилова“, које ће бити обрађене кроз четири или пет програмских садржаја”, додаје се у саопштењу.

Из АЕМ-а су рекли да ће “Друштвена интеграција рањивих категорија“ и „Дјеца и млади“ бити заступљена у три програмска садржаја, а „Борба против корупције“ и „Заштита животне средине“ биће заступљене у два програмска садржаја.

Они су навели да ће кроз преостале програмске садржаје бити обрађено још шест тема којима ће бити посвећен по један садржај.

“Од 35 додијељених, 24 гранта се односе на нове програмске садржаје који нијесу раније емитовани, док се десет односи на програмске садржаје који су у претходне двије године подржани из Фонда”, рекли су из АЕМ-а.

Они су додали да је девет додијељених грантова намијењено побољшању понуде програмских садржаја посвећених рањивим друштвеним групама или су на албанском или ромском језику.

У саопштењу се наводи да ће са подносиоцима пријава који су стекли право на средства из Фонда, бити закључени су уговори о додјели средстава.

“Док ће се недодијељена средства у износу од 600.954 ЕУР (намијењена за емитере и саморегулаторна тијела) расподијелити на сљедећем јавном конкурсу”, наводи се у саопштењу.