Локални емитери траже помоћ од Владе, тврде да су дискриминисани

Ранко Павићевић, члан УНЦГ: Ново тужилаштво велика нада
14/04/2022
Дамир Никочевић: Влада да објасни по којим процедурама је одлучила да подржи три медија, а остале не
15/04/2022
Ранко Павићевић, члан УНЦГ: Ново тужилаштво велика нада
14/04/2022
Дамир Никочевић: Влада да објасни по којим процедурама је одлучила да подржи три медија, а остале не
15/04/2022

Директори седам локалних јавних емитера Радио-телевизија Никшић, Подгорица, Рожаје, Цетиње, Будва, Пљевља и Херцег Нови обратили су се премијеру Здравку Кривокапићу поводом одлуке Владе да са 200 хиљада еура помогне три комерцијална емитера ТВ Вијести, Нова М и Прву.

“Дајући пуну подршку да се помогне нашим колегама, истовремено изражавамо протест што су по први пут из те врсте помоћи искључени локални јавни емитери, који су, у стопостотном власништву општина, односно у крајњем Државе Црне Горе. На овај начин стављени смо у дискриминисан положај, јер нико од нас се не финансира из буџета Црне Горе. Тим прије што је локалним емитерима забрањено да конкуришу за средства из Фонда за медијски плурализам”, наводи се у писму које су потписали директори РТ Никшић, РТ Подгорица, РТ Рожаје, РТ Пљевља, РТ Будва, РТ Херцег Нови и РТ Цетиње, Никола Марковић, Раде Војводић, Џенана Куч, Дејан Миличић, Раде Табаш, Немања Ристић​​​​​​ и Ивана Јабучанин, упућено Кривокапићу.

Овим је, додаје се у писму, ионако тежак положај локалних јавних сервиса додатно погоршан.

“Стога предлажамо да Влада Црне Горе умјесто преузимања дугова према РДЦ, локалне јавне емитере помогне тако што ће за сваког радно ангажованог уплатити по једну минималну бруто зараду. По нашим рачуницама то за све локалне јавне емитере износи 200 хиљада, што је еквивалентно помоћи коју сте дали комерцијалним емитерима”, истиче се у писму.

Напомињу да разлог за овакав предлог лежи у чињеници да локални јавни емитери имају мањи дуг према РДЦ-у, да је добар дио њих отплатио дуг или редовно измирује обавезе.

“Као разлог за помоћ такође је тешка финансијска ситуација изазвана ЦОВИД-ом и податак да у локалним јавним емитерима ради око 300 запослених, дакле још и више него у поменутим комерцијалним телевизијама. На овај начин Влада би помогла очувању медијске сцене у Црној Гори , оснажила медије чији је власник држава и поспјешила новинарство засновано на јавном интересу и кодексу новинара. Вјерујући да ћете прихватити наш предлог како би се избјегле нежељене посљедице остајемо отворени за даљи договор”, закључује се у писму.