Маша код Џудит: Унапређују медије

Ин мемориам: Преминуо члан Удружења новинара Црне Горе Чедомир Крстов Радусиновић
10/06/2022
“Унитед Медиа” постала већински власник “Вијести”
11/06/2022
Ин мемориам: Преминуо члан Удружења новинара Црне Горе Чедомир Крстов Радусиновић
10/06/2022
“Унитед Медиа” постала већински власник “Вијести”
11/06/2022

Министарка културе и медија Маша Влаовић разговарала је данас са амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке о сарадњи и пројектима у области културе, као и активностима на унапређењу медијског сектора.

Министарка Влаовић је представила активности Министарства, истичући да се ради на Националном програму развоја културе, петогодишњој стратегији, која ће дати смјернице за даљи развој у овој области.

Амбасадорка је посебно истакла значај и важност културе и навела да сарадња са Министарством, али и културним дјелатницима у Црној Гори траје дуги низ година. Представила је Фулбрајт стипендију и Фонд америчког амбасадора за заштиту и очување културних добара, као примјере за успјешну сарадњу.

На састанку је било ријечи и о активностима на унапређењу медијског сектора, Медијској стратегији и измјени законодавног оквира која је у току.

“У Министарству смо посвећени унапређењу положаја медија у Црној Гори, а Влада је снажно опредијељена да се створе услови за спречавање напада на новинаре и креирање слободног окружења за рад медија. Свакако, посвећено радимо на реализацији обавеза из преговарачких поглавља”, поручила је Влаовић.

Амбасадорка Рајнке је истакла да прате активности на овом пољу и да посебно цијени што је у приоритетима Министарства унапређење услова за рад новинара и медија у цјелини.

Говорило се и о процесу дигитализације грађе у установама културе, а Амбасадорка је прихватила захтјев да Амбасада размотри могућности да амерички експерти помогну у тим активностима.

Такође је било ријечи и о креативним индустријама које су у фокусу Министарства, развоју гејминга и нових области у култури.