“Медиа центар” оптужио РТЦГ: Сакрили информацију о нелегалном избору директора

Нови медијски закони: Портал мора бити регистрован, у супротном новчана казна
22/03/2024
Бирис Раонић поштено: Тражи мању плату, довољно му 3200 евра мјесечно
27/03/2024
Нови медијски закони: Портал мора бити регистрован, у супротном новчана казна
22/03/2024
Бирис Раонић поштено: Тражи мању плату, довољно му 3200 евра мјесечно
27/03/2024

Медиа центар је јуче упутио приговор омбудсману РТЦГ поводом изостављања информација о званичном боравку комесарке за људска права Савјета Европе Дуње Мијатовић у Црној Гори и њене критичке оцјене о понашању менаџмента националног јавног емитера РТЦГ.

“Медиа центар сматра да скривање информација које јавност има право да зна у централној информативној емисији Дневник 2 ТВЦГ, представља још једно грубо кршење основних етичких принципа новинарске професије и стандарда које је прописао Правилник о програмским принципима и професионалним стандардима РТЦГ. У централној информативној емисији Дневник 2, емитованој 22. марта, изостала је информација да је комесарка Мијатовић била у Црној Гори и да је, поред осталог, оцијенила да;неспровођење одлука домацћих судова о именовању директора Радио телевизије Црне Горе (РТЦГ) поставља питања у погледу поштовања владавине права, што је питање које, такође, треба хитно рјешавати””, наводи се у саопштењу Медиа центра.

Како додају у Правилнику о програмским принципима и професионалним стандардима РТЦГ се каже да “креатори радио и телевизијских програма крше професионалне стандарде ако крију, занемарују, или у неадекватан контекст стављају (пласирају) информације са којима се лично не слажу”), као и да су &qуот;новинари и уредници (су) одговорни не само за оно што објаве већ и за оно што прећуте а од интереса је за јавност”.

“На жалост, није први пут да ТВЦГ избјегава да своје гледаоце обавијести о аргументованим критикама на рачун менаџмента националног јавног медијског сервиса. Учињено је то крајем октобра проше године, када ТВЦГ није објавила информацију о резолуцији коју је донио Парламент Европске уније, а која се односила на Црну Гору”, саопштено је из Медиа центра.

Та резолуција садржи оцјену и критику у вези са поновним избором генералног директора РТЦГ Бориса Раонића након доношења правоснажне пресуде Вишег суда, а поводом његовог незаконитог именовања 2021. године.

“ТВЦГ је тада сакрио од јавности информацију о дијелу резолуције Парламента ЕУ у којој се “изражава забринутос због избора генералног дирекора РТЦГ којим се крши правоснажна судска одлука”.
Надамо се да заштитница права гледалаца и слушалаца РТЦГ, омбудсманка Данијела Поповић неће сада прихватити неко несувисло објашњење “уредништва ТВЦГ”, као што је урадила поводом претходног приговора Медиа центра, који је одбила”, закључују из Медиа центра.