Министарство за медије: Напади на новинаре без адекватног епилога

Тамара Срзентић: Размотрићемо приговоре на расподјелу новца медијима!
11/05/2021
Влада: Обезбјеђено 400.000 евра помоћи за комерцијалне РТВ емитере
13/05/2021
Тамара Срзентић: Размотрићемо приговоре на расподјелу новца медијима!
11/05/2021
Влада: Обезбјеђено 400.000 евра помоћи за комерцијалне РТВ емитере
13/05/2021

Напади на новинаре и имовину медија у Црној Гори су континуирани и немају адекватан правосудни епилог, казала је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић, на округлом столу на тему Изазови професионалног новинарства у Црној Гори, који је организовала Грађанска алијанса.

“Након посљедњих, а све учесталијих напада на новинарке и новинаре, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, отворили смо тему да се измијене и допуне закони како би се новинарке и новинари у Црној Гори заштитили на адекватан начин”, рекла је Срзентић.

Она је истакла да је потребно пронаћи оптимално рјешење у циљу заштите новинара и инкриминисања напада на њих, као и спречавања напада на новинаре приликом вршења професионалних задатака.

Срзентић је навела да држава медијима мора посветити највећу могућу пажњу.

“Тамо гдје су медији слободни и професионални, демократије су зреле и отворене”, рекла је Срзентић.

Она је казала да се посебно посветила развоју и побољшању услова за рад медија, са циљем да се води континуирана врста интеракције.

“Заједно са премијером покренула сам континуирани дијалог са медијима, први таквог типа, током којег са представницима медија водимо разговоре о свим темама које оптерећују сектор, како бисмо заједно пронашли системска рјешења”, рекла је Срзентић.

Она је навела да је задовољна што се посљедњих мјесеци срела са више од 50 представника медија у Црној Гори и чула који су највећи проблеми и изазови.

Срзентић је објаснила да је Министарство креирало синтезу свих изазова и проблема медија, “банку потреба” и додала да то треба да послужи као полазна основа за израду прве медијске стратегије у Црној Гори.

Она је навела да је свјесна да је финансијска ситуација у медијима изазовна и да су маркетиншки приходи драстично опали у времену пандемије, па је у таквом амбијенту тешко обезбиједити стимулативне услове за рад новинара и новинарки.

Казала је да црногорско медијско тржиште није довољно уређено, те да вјерује да кад на прави начин уредимо расподјелу из јавних средстава и покренемо Фонд за подстицање плурализма и разноврсности медија, отвориће се нове прилике за широк дијапазон медија који су од важности за заједницу.

Она је објаснила да је Министарство у овој години предвидјело израду медијске стратегије и реформу медијског законодавства, чиме ће се, према њеним ријечима, остварити значајан друштвени капитал, како за слободу и плурализам медија, тако и за функционисање медија да коначно реформе буду на једном мјесту.

Срзентић је позвала медије да током израде медијске стратегије предлажу све реформе за које сматрају да су важне за медијску заједницу у најширем смислу.

Она је навела да ће фокус бити и на медијским законодавним реформама, које се односе на доношење новог закона о аудио-визуелним медијским услугама, измјене Закона о медијима и Закона о Радио Телевизији Црне Горе, како би ускладили сва три закона.

“Циљ измјене медијских закона је и јачање самосталности јавних сервиса у финансијском и уређивачком смислу са посебним освртом на услове финансирања локалних јавних емитера”, додала је Срзентић.

Она је навела да жели да се сви новинари осјећају једнако слободни и заштићени да раде посао несметано и уз пуну подршку државе.

Срзентић је рекла да је, у односу на приговоре које је Министарство добило у оквиру конкурса за додјелу буџетских средстава штампаним медијима и порталима, затражила да Комисија одмах реагује и испита приговоре.

“Врло сам свјесна да тим конкурсом можда нећемо задовољити све, али ћемо задовољити потребе многих и показати да треба да мијењамо културу да се не бојимо од негативних реакција или уских тумачења”, казала је Срзентић.

Шефица Одјељења за медије и културу у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Никол Галагер, казала је да су црногорском друштву потребни храбри, млади и образовани новинари, те да је неприкосновена потреба да новинари буди безбједни и без страха обављају свој посао.

Галагер је рекла да је велики број случајева напада на новинаре остао неријешен.

Посљедњих мјесеци, како је казала, биљежи се пораст броја психичких и физичких напада на новинаре.

“Све нападе Амбасада осуђује и тражи да се нападачи процесуирају“, навела је Галагер.