НВО тражи: Због Раонића чланови Савјета РТЦГ да поднесу оставке

Тројичин дан: Слава и 25 година Радија Светигора
05/06/2023
Позив медијима: Промотивна тура упознавања вјерског наслеђа пограничног подручја Црне Горе и Србије
08/06/2023
Тројичин дан: Слава и 25 година Радија Светигора
05/06/2023
Позив медијима: Промотивна тура упознавања вјерског наслеђа пограничног подручја Црне Горе и Србије
08/06/2023

Акција за људска права (ХРА), Асоцијација Спектра, Центар за грађанско образовање (ЦГО), Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ), Центар за женска права, Центар за грађанске слободе (ЦЕГАС), Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), Европска асоцијација за право и финансије (ЕАЛФ), Институт алтернатива (ИА), Јувентас, Медиа Центар, Прима и Qуеер Монтенегро протестују због поновног незаконитог избора Бориса Раонића за директора РТЦГ и позивају чланове Савјета РТЦГ који су учествовали у том избору да дају оставке на јавне функције због игнорисања правоснажне судске одлуке и претпостављања приватних интереса јавном интересу.

Неприхватљиво је, како су казали, да било који јавни функционер, укључујући чланове Савјета јавног сервиса, злоупотребљава јавну функцију тако што игнорише правоснажну судску одлуку и ниподаштава владавину права.
“У конкретном случају, суд је недавно правоснажно поништио одлуку о избору Бориса Раонића за директора РТЦГ утврдивши да он 2021. године није смио бити изабран на ту функцију јер је у вријеме пријаве на конкурс и избора био у конфликту интереса као члан Савјета Агенције за електронске комуникације. Међутим, њега су сада поново изабрали на исту функцију предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић и чланови савјета РТЦГ Амина Мурић, Предраг Мирановић, Наод Зорић и Филип Лазовић, поступајући противно правоснажној судској одлуци и њиховој дужности да поштују инструкције из одлука надлежног суда, коју прописује члан 34 став 2 Закона о националном јавном емитеру”, наводе у саопштењу.

Наиме, истичу, Закон је јасно прописао да “нико нема право да на било који начин утиче на рад члана Савјета, нити је члан Савјета дужн да поштује било чије инструкције у вези са својим радом, осим одлука надлежног суда.”

“Нема никакве дилеме око тога како гласи инструкција из правоснажне пресуде. Виши суд у Подгорици је прецизно истакао да су “правне последице поништаја одлуке о именовању поновни избор између пријављених кандидата или поништај конкурса, у ком поступку тужени има прилику да поново разматра преостале пријаве и да одлучи у складу са законом”, додају у саопштењу.

Такође, истичу, на основу овакве одлуке, Савјет РТЦГ-а је имао на располагању само двије могућности: (1) да поништи конкурс и распише нови, или (2) да изврши избор између преосталих кандидата по спорном конкурсу. Међутим, супротно томе, Савјет РТЦГ је одлучио да поново изврши избор по спорном конкурсу између свих првобитних кандидата и изабере особу за коју је суд већ правоснажно утврдио да не испуњава услове прописане тим конкурсом.

“Бирајући кандидате по условима конкурса из 2021. године и укључењем међу њих Раонића, поменутих петоро чланова Савјета су свјесно злоупотријебили службени положај и нанијели штету јавном интересу”, наводе у саопштедњу.

Црна Гора, оцјењују, мора успоставити владавину права на свим нивоима свих јавних служби, укључујући јавни сервис. Сви јавни функционери, укључујући чланове и чланице Савјета РТЦГ морају поштовати судске одлуке, а веома је опасно по читав систем кад се управо они изругују владавини права.

“Стога, вјерујемо да је први корак у покушају враћања рада јавног сервиса у правне оквире да ових пет чланова Савјета хитно поднесу оставке и своје каријере наставе далеко од било какве јавне функције. Њихов даљи останак на тим позицијама не наноси само репутациону штету јавном сервису РТЦГ већ и држави Црној Гори, а што ће несумњиво бити констатовано и у свим релевантним међународним извјештајима”, закључује 13 НВО.