Новинари изгубили на цијени

Саопштење УНЦГ: Тражимо хитан састанак Радне групе за безбједност и заштиту новинара
22/03/2021
Комисија за праћење напада на новинаре: Осуђујемо напад на Сеада Садиковића
26/03/2021
Саопштење УНЦГ: Тражимо хитан састанак Радне групе за безбједност и заштиту новинара
22/03/2021
Комисија за праћење напада на новинаре: Осуђујемо напад на Сеада Садиковића
26/03/2021

Новинарска професија је саму себе потценила, од себе направила средство за поткусуривање и тако себи одузела оно у чему је њена моћ, изјавио је ФоНету медијски консултант, писац и некадашњи новинар Иван Радовановић

У серијалу разговора Пресступ о медијској сцени Србије, Радовановић је оценио да се новинари превише и на погрешан начин баве сами собом и да су постали “већи од професије“, оптерећени сопственом величином, сопственим положајем и опредељеношћу.

Како је указао, “ти људи неће да разговарају ни о чему, него су нон-стоп нарогушени. И нон-стоп су у неком рату у којем”.

С једне стране, имаш оне који су скроз уз власт и који су више службеници него новинари, а с друге, оне који су више револуционари него новинари, а њих Радовановић зове “младобосанцима”.

Сматра да је то нешто чиме би требало да се позабави професија, постављањем стандарда, али потврђујује тезу да и власт и опозиција многе медије доживљавају као непријатеље.

Медији су пристали на то и сада су у сукобу једни с другима, уместо да су се договорили да заједнички наступају и буду “једно тело“, објаснио је Радовановић и напоменуо да су последице оваквог стања дугорочне.

Чак и да се сутра неким чудом одједном све промени, “па да ви који сте против власти постанете главни, а они који су за власт постану опозиција”, и тада ће, према мишљењу Радовановића, “новинарство бити у истој позицији, потцењено, јефтино и дискриминисано“.

Тренутно новинари имају задатак који се зове Александар Вучић, јер он одговара на новинарска питања и супериоран је у односу на медије, уверен је Радовановић.

Његов је став да новинари не би требало да га руше Вучића с власти, већ да му буду равноправни саговорници.

“Ако ти одеш на конференцију за штампу с намером да истераш нешто своје”, нагласио је Радовановић, “све и да си милион посто у праву, и уђеш у ту врсту политичко-идеолошког сукоба с неким – изгубићеш“.

По њему, новинар побеђује уколико оде на догађај и, уместо да буде непосредни учесник, извести како се ко понашао, како је реаговао и шта је причао.

“Људе заболе за медије из простог разлога што медије заболе за саме себе. Ти не можеш да се избориш са влашћу, као што онај други не може да се избори са опозицијом. Зато што сте изгубили на цени“, закључио је Радовановић