Одлука суда: Дејан Златановић на слободи

УНЦГ на “Првој ТВ”: Дезинформација постала информација
11/04/2023
Признања: Игор Дамјановић награђен руским знаком “За пријатељство и сарадњу”
11/04/2023
УНЦГ на “Првој ТВ”: Дезинформација постала информација
11/04/2023
Признања: Игор Дамјановић награђен руским знаком “За пријатељство и сарадњу”
11/04/2023

Апелациони суд у Београду одлучио је да се уреднику портала Србин инфо Дејану Златановићу укине притвор, након чега је јуче касно поподне пуштен на слободу. Тиме је Апелациони суд преиначио решење Вишег суда који је Златановићу након тридесетодневног притвора продужио притвор на још месец дана.

Златановић је ухапшен 15. фебруара, када је извештавао са протеста испред Председништва Србије и био један од говорника на том скупу. Против њега је поднета кривична пријава у којој је наведено да се терети за кривично дело “позивање на насилну промену уставног уређења”.

Апелациони суд је усвојио жалбе бранилаца и навео да се у њима оправдано указује на то да обележја кривичног дела за које је Златановић окривљен не могу бити основ за одређивање нити за продужавање притвора. За основано одређивање или продужавање притвора неопходно је, наводи се, постојање конкретне опасности да ће окривљени ускоро поновити кривично дело.

Првостепени суд је, како се наводи, приликом доношења одлуке да се Златановићу продужи притвор узео у обзир низ радњи које је он начинио. Овим радњама је, додаје се, Златановић показао „нарочиту упорност и висок степен организованости и да постоји основана сумња да је окривљени јавно позивао на извршење кривичног дела које му се у конкретном случају ставља на терет“.

Овако дати разлози, одлучио је Апелациони суд, не могу бити довољни за притвор с обзиром на то да Златановић никад није осуђиван.

По ставу судског већа Апелационог суда у саставу Нада Хаџи-Перић (председница), Драган Ћесаровић и Зоран Ђорђевић (чланови) , првостепени суд разлоге за меру притвора одређену Златановићу заснива на битним обележјима кривичног дела за која је основано сумњив, што није довољно за одређивање или продужење притвора.

Ова одлука Апелационог суда односи се и на Дамњана Кнежевића, који је окривљен за исто дело.