Ранко Павићевић: Четири деценије у новинарству, 30 година у култури!

Јавни сервис новогодишњи програм снима у БиХ: Лоше планирање ”преселило” РТЦГ у Вогошћу
01/12/2022
Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!
05/12/2022
Јавни сервис новогодишњи програм снима у БиХ: Лоше планирање ”преселило” РТЦГ у Вогошћу
01/12/2022
Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!
05/12/2022

Обиљежавајући значајан јубилеј, 40 година бављења новинарством, познати црногорски новинар, публицист и културни дјелатник Ранко Павићевић из Будве, ове године обиљежава и 30 година бављења културом, организовања бројних културних манифестација и едукације својих суграђана и гостију на Будванској ривијери.

У својој дугогодишњој и плодној новинарској каријери, за бројне медије и информативне куће у Црној Гори и бившој Југославији, Павићевић је објавио , укупно 55.000 извјештаја, разговора, репортажа, колумни и других новинских форми.
На пољу културе, Ранко Павићевић је организовао бројне манифестације у земљи и иностранству.

У бројним хотелима и галеријама, организовао је 220 ликовних изложби и 45 међународних ликовних колонија, познатих сликара из Црне Горе и свијета, које су окупиле око 500 умјетника, који су насликали око 1.000 умјетничких дјала. Организовао је и 120 књижевних вечери и промоција књига, познатих аутора из земље, региона и свијета. Објавио је 10 својих и као издавач, 36 књига других аутора.

У хотелу „Тре цанне“ у Будви, отворио је први Прес центар и прву хотелску библиотеку на Црногорском приморју. Тој библиотеци, поклонио је 200 књига из своје кућне библиотеке, а данас се у тој библиотеци налази близу 1000 књига бројних аутора, ад којих су, највећи број поклоночи сами писци и пјесници, који су промовисали своја дјела.

Занимљиво је, Павићевић, као галериста, током 20 година, поклонио разним уставовама, невладиним организацијама, фирмама и појединцима, 65 умјетничких слика разних аутора из земље и иностранства, разних формата и техника, као и укупно 500 књига из своје, кућне библиотеке.

За који дан, на донаторкој вечери у Средњој школи “Данило Киш” у Будви, овај новинар и културни дјелатник, припрема нову донацију из домена културе, јер ће поклонити умјетничку слику и 50 књига за школску библиотеку.

Велико ми је задовољство, што сам се поред новинарства, толико дуго бавио и културом и организовањем разних културних манифестација, па сам одлучио, да поклањам умјетничке слике и књиге мојим суграђанима и институцијама, јер су оне јако важне, када је ријеч о едукацији градјана. Сматрам, да је то моја и уопште, захвална мисије културе. Њу треба што ближе приближити грађанима, како би постале дио њихових живота и свакодневице. Зато је моје задовољство велико, јер треба схватити, да треба поклањати књиге и слике, јер је љепота поред осталога и у давању, а некако у сталном узимању, казао је поред осталог, новинар, публицист и галериста Ранко Павићевић.