РТЦГ: Uпозорење због непрофесионалног и неодговорног информисања

Хрватска: Домовински покрет хоће да укине српски недјељник “Новости”
27/04/2024
Јаков Милатовић: Створити безбједан амбијент за новинаре
29/04/2024
Хрватска: Домовински покрет хоће да укине српски недјељник “Новости”
27/04/2024
Јаков Милатовић: Створити безбједан амбијент за новинаре
29/04/2024

Према рјешењу Агенције за електронске медиије, РТЦГ је током емитовања информативних емисија ,,Дневник 2” и ,,Аргументи” прекршио обавезу професионалног и одговорног информисања, догађаје није приказао вјерно и није заступио различите приступе и мишљења, није поштовао начела објективности и непристрасности, правичности и балансираности програмских садржаја, наводи се, поред осталог, у објави Асоцијације Спектра на друштвеној мрежи X.

Како АЕМ наводи у Рјешењу, током емисије ,,Аргументи” Јавни сервис омогућио је изношење непотпуних и необјективних навода да се, како је речено, ,,наводни” закон односи на промјену пола, иако закон уређује процес остваривања права на препознавање родног идентитета на основу промјене ознаке пола, а не промјене уз спровођење медицинског поступка прилагођавања пола (што је питање регулисано потпуно другим законом).

АЕМ такође истиче да емитовањем емисије и сегмента Дневника 2, емитер није обезбиједио објављивање супротстављених ставова који би представљали цјелину у обради теме, чиме је омогућио тенденциозно промовисање интереса вјерских заједница.

АЕМ сматра и да навод из изјашњења емитера да је наредног дана послије емитовања садржаја у Дневнику 2 емитовао кратку информацију о усвајању закона, не ослобађа РТЦГ одговорности за пропуштање да различити приступи и мишљења буду примјерно заступљени, на објективан начин, без уређивачких интервенција и коментара којима би се фаворизовала страна која се противи усвајању закона.

Такође АЕМ истиче да, иако је ширу информацију о процесу израде закона и његовим кључним рјешењима објавио на свом порталу, у својој централној информативној емисији у програму ТВЦГ пропустио да гледаоце макар упути да више информација о овој законодавној иницијативи прочитају на свом порталу.

“Водитељка и емитер су пропустили и да, усљед оптужби вјерских представника, информишу да је Министарство људских и мањинских права дало на јавну расправу Нацрт закона и упутило јавни позив свим заинтересованим оранизацијама и заједницама да се укључе и дају свој допринос у разматрању Нацрта закона, да су одржана три округла стола, те да се јавна расправа завршава 15. марта” , наводи АЕМ.

Из ове асоцијације указују да је емитер током разговора на тему Нацрта закона, у доњем дијелу екрана, емитовао цитате гостију и тиме додатно допринио дискриминаторном и пристрасном представљању теме овог сегмента емисије, закључује АЕМ.

Због наведених пропуста у АЕМ-у закључују да Јавни сервис мора вршити своју дужност у односу на све медијске законе, те сви садржаји које креира морају бити антидискриминаторни, секуларни, и непристрасни, те заступати интегритет и права свих грађанки и грађана Црне Горе.