Тамара Вујовић: Нема демократије без независних новинара

Градска ТВ: Систематизација враћена на дораду
17/03/2024
Неистините информације о мартовским немирима и даље на сајту РТК2
21/03/2024
Градска ТВ: Систематизација враћена на дораду
17/03/2024
Неистините информације о мартовским немирима и даље на сајту РТК2
21/03/2024

Они питају, информишу, контролишу, указују, критикују. И када није безбједно, кад је неизвјесно и тензично, када су лоше временске прилике, у зору, у ноћи, кад се сједница Владе, Скупштине одужи, кад су изложени непријатностима, кад се осјећају деградирано, када их нападају – ту су, јер професионални задатак зове. Новинари-чувари јавног интереса и новинарство-посао, као један од темеља демократије! А цијенимо ли их довољно, цијенимо ли га довољно?, упитала је Тамара Вујовић, министарка културе и медија Црне Горе.

У наставку преносимо њено саопштење у цјелости.

„Можда нама, јавним функционерима, није увијек лако одговарати на питања, јер смо доносили важне одлуке, које ће утицати на животе свих, дуго преговарали да обезбиједимо што бољу позицију за нашу државу и друштво. Али, имамо ли право медијске посленике ускратити за одговор, или још горе „гледати их са висине“?! Немамо, ни људски, ни државнички, а ни због тога што јавности не можемо одузети право да зна. Једна од најзначајнијих дужности грађана је да изаберу своје лидере, али треба да буду информисани о томе шта раде док су на власти.

Јер једини суд којем ћемо сви, прије или касније, једном у четири године или раније, бити изложени је суд јавности, који у коначном зависи од способности политичара да докаже да му је јавни интерес изнад свих других. А да га јавност разумије и подржи његову политику, могуће је једино двосмјерном комуникацијом са грађанима, чији су медији и новинари посредници.

Управо због тога новинари имају право да питају, а политичари обавезу да одговарају. Новинари не смију да буду понижени, обесхрабрени, застрашени, изложени било каквом притиску. Када нам се не свиђа како пишу о нама не смијемо их застрашивати кривичним пријавама како би их ућуткали.

Не можемо их дијелити на „омиљене“ медије и новинаре и оне који нам нису и којима нисмо наклоњени. Власт не смије да тражи „послушне“, јер то убија новинарство, а рађа политичку пропаганду.

На нама, доносиоцима одлука, је да обезбиједимо слободан и независан рад свим медијима, да им дамо простор да буду критични, да отварају најзначајније друштвене теме, да указују на пропусте, јер то што нас стално подсјећају на одговорност, тјера нас да будемо бољи, градимо боље друштво и са резултатима вриједним хвале, што прије се нађемо пред вратима Европске уније.

Новинари који питају су чувари искушења политичара да не постану аутократе уколико притисак управљања постане превелик. Сви ми који дишемо демократију, тежимо јој, окупљамо се испод њене заставе, дајемо јој најбоје од себе, суштински је разумијемо, управо треба да јачамо независност новинарства у Црној Гори и да плански стварамо услове да новинари својим питањима, праћењем наших обећања, намећу контролу власти и равнотежу како би обуздали политичке амбиције.

Са друге стране, упркос свим изазовима, објективност увијек треба да буде циљ, скуп широко прихвац́ених стандарда који регулишу свакодневно новинарство. Зато новинаре само струка и етичка начела, треба да уче како да раде, унутрашња саморегулација да коригује и враћа их на прави пут, а не било ко са било које позиције моћи.

То ни новинари никад не смију да забораве и никада на себе не смију ставити цијену, нити направити најмањи компромис, који би на било који начин угрозио и унизио професију, којом служе грађанима и многима чији се глас не чује.

За јавну ријеч одговорни су политичари, али и новинари и зато морају увијек имати на уму да они креирају атмосферу у друштву, која се прелива на кориснике друштвених мрежа, који постају емитери онога што је главни наратив, износећи директне пријетње и говор мржње.

Медијска етика и новинарски кодекси никада не смију постати превазиђена категорија.

Јавни фунционери, али и новинари одговорни су како би сви живјели у друштву без подјела, тензија, негативности.

Незахвално је причати о проценту одговорности једних или других, али јасно је: резултат може бити добар и идемо напријед, само ако имамо поштујуће, подржавајуће окружење, а такво можемо градити једино заједно.

Позивам све колеге политичаре и носиоце власти, а посебно колеге из Владе, која је недвосмислено демократска и проевропска, да увијек теже стварању услова у којима се поштују новинари и њихов рад, уважавајући чињеницу да они који су нас бирали треба да буду правовремено, објективно и истинито информисани.

Не дозволимо да медијски радници испред наше Владе у ишчекивању рјешења ситуације од великог јавног интереса, новинари у Дому свих грађана Црне Горе и они на другим јавним површинама, који су остали ускраћени за одговор, буду слика недостатка демократског потенцијала да разумијемо њихову улогу и значај“, навела је Вујовић.