Што прије усвојити пооштрене казне за нападе на новинаре

“Медиа центар”: Нови директор РТЦГ-а да се смијени, у сукобу интереса до гуше!
31/08/2021
Сазнања: Весна Меденица ометала истрагу о убиству душка Јовановића!
01/09/2021
“Медиа центар”: Нови директор РТЦГ-а да се смијени, у сукобу интереса до гуше!
31/08/2021
Сазнања: Весна Меденица ометала истрагу о убиству душка Јовановића!
01/09/2021

Да је до сада усвојен предлог девет невладиних организација, новинарских удружења и синдиката за јачу кривично-правну заштиту новинара, напад на екипу Телевизије Вијести на Цетињу морао би бити квалификован као кривично дјело Спрјечавање новинара у вршењу професионалних задатака и кажњен затворском казном од шест мјесеци до пет година јер је дјело било извршено у групи.

Ово су саопштили из Акције за људска права (ХРА) и Синдиката медија Црне Горе и подсјетили да ће дјело бити процесуирано као прекршај и да ће његови извршиоци моћи да буду кажњени само новчано или затвором до 60 дана.

Ако за кривично дјело Угрожавање сигурности буде идентификован и одговарао човјек који је пријетио камерману ТВ Вијести Драгу Матовићу, додају они, опет ће и он моћи да добије много блажу казну од оне које су НВО предложиле за горе поменуто кривично дјело.

Још једном се нажалост, истичу они, на лошим примјерима показује да је одавно требало усвојити предлоге Акције за људска права из 2010. године којима би се прописала нова кривична дјела и пооштриле казне за нападе на новинаре.

Вјерују да би макар дио напада који се у међувремену десио био спријечен да се на вријеме послала јасна порука да се новинари не смију ометати и физички нападати само зато што раде свој посао.

“Стога је потребно да Скупштина хитно покрене процедуру и што прије изгласа предложене измјене Кривичног законика, које су свим посланицима и посланицама послате још прије 3 мјесеца, а које је Права Црна Гора прије више од мјесец дана ставила у скупштинску процедуру”, наводи се у заједничком саопштењу.

Они су истакли да само хитном, озбиљном и системском акцијом надлежних се могу спријечити нови напади, који се нажалост могу очекивати с обзиром на повећане тензије у друштву.